Ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατία στον κόσμο- Eτήσια έκθεση 2021| Παρέμβαση 15-2-2022

Κυρία Πρόεδρε,
Ύπατε Εκπρόσωπε Borrell,
Συνάδελφοι,

Ζούμε στο 2022, η Πρόεδρός μας είναι γυναίκα και όμως ακόμη προσπαθούμε για την ισότητα των φύλων. Μιλάμε σε αυτό το Κοινοβούλιο ως ένα από τα σύμβολα της δημοκρατίας, αλλά ακόμα υπάρχουν χώρες με αυταρχικά καθεστώτα που καταστέλλουν τον λαό τους.

Για παράδειγμα, χώρες όπως η Τουρκία, που αποχώρησε από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Ή άλλες, που έχουν ανακαλέσει μέτρα με στόχο την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Είναι καθήκον μας να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα των γυναικών, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ανησυχητικές καταστάσεις σε τρίτες χώρες όπως η κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Και η χώρα μου, η Ελλάδα, έχει αναλάβει τις ευθύνες της και δημιούργησε ένα ασφαλές καταφύγιο για αρκετές Αφγανές που έφυγαν από το Αφγανιστάν. Άλλα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται επίσης. Όπως στο Αζερμπαϊτζάν όπου η κυβέρνηση καταστρέφει συστηματικά μνημεία και εκκλησίες αρμενικής-χριστιανικής κληρονομιάς.

Είμαστε πραγματικά τρομοκρατημένοι από τέτοιες πρακτικές. Και πρέπει να κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε για σταματήσουν αυτές οι πρακτικές. Μόνο έτσι μπορεί η ΕΕ να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και να τις αποτρέψει την υπονόμευση της αξιοπιστίας.

Σας ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *