Κορονοϊός: Ευκαιρία για ανασυγκρότηση και φροντίδα| meallamatia.gr

Άρθρο του Στέλιου Κυμπουρόπουλου για το meallamatia.gr

Ολόκληρος ο πλανήτης, ολόκληρη η ανθρωπότητα ταλανίζεται από έναν ακάλεστο επισκέπτη, από έναν αόρατο ιό, τον κορονοϊό. Ένας ιός που ξεκίνησε το ταξίδι του από την Ουχάν της Κίνας, κι έχει καταφέρει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να φθάσει, να εξαπλωθεί παντού.

Ο κορονοϊός είναι ένας πολύ “κοινωνικός” ιός, μιας και αγαπάει κι έχει χάρισμα να προσθέτει χιλιάδες στη λίστα των φίλων του πολύ γρήγορα, να προκαλεί πνευμονία σε όσες/όσους τον αψήφησαν, κι πολλές φορές να τους οδηγεί στον θάνατο.

Γι’ αυτόν τον λόγο, πάρθηκαν κάποια σημαντικά και αυστηρά μέτρα, έτσι ώστε να αποφύγουμε όσο γίνεται μια γνωριμία, με εκείνον. Βασικό μέτρο προφύλαξης και παρεμπόδισης εξάπλωσης του ιού –  “φάντασμα”, είναι η παύση των περιττών εξόδων, ο εγκλεισμός στο σπίτι. Ένα μέτρο βάρβαρο, μιας και μας αναγκάζει να μείνουμε σπίτι , αλλά κι αναγκαίο.

Μένουμε Σπίτι

Ο εγκλεισμός στο σπίτι, λοιπόν, το γνωστό κι ως “είμαστε σε καραντίνα” ή “ #Μένουμε_σπίτι”, έχει τα οφέλη του. Αρχικά, έχουμε την ευκαιρία για ένα μικρό διάλειμμα, και να αδράξουμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Να κάνουμε πράγματα, που δεν μπορούσαμε να κάνουμε, λόγω των υποχρεώσεων μας, τις υπόλοιπες μέρες, ή να κάνουμε την αγαπημένη συνήθεια όλων μας, το «cocooning». Μια πρόταση και του ίδιου μας του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο προσωπικό καταφύγιο μας, στο σπίτι μας, μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Από το να διαβάσουμε ένα καλό βιβλίο, να δούμε σε επανάληψη την αγαπημένη μας σειρά, να μαγειρέψουμε και να ανακαλύψουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Ίσως, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, τη δεδομένη χρονική περίοδο, να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας, να μιλήσουμε με τον ίδιο, να πραγματοποιήσουμε έναν απολογισμό, να δούμε τι έχουμε κάνει. Να δούμε, δηλαδή, τί έχουμε πράξει σωστά και τι λάθος, και να αναζητήσουμε τις αιτίες αυτών. Κι έπειτα, να καταστρώσουμε τα επόμενα μας σχέδια.

Είναι ώρα, να δείξουμε ποιοι πραγματικά είμαστε

Αυτός ο εγκλεισμός στο σπίτι, ο οποίος μπορεί να διακόπτεται για ένα περπάτημα ή μια βόλτα στη φύση, είμαι βέβαιος ότι είναι απαραίτητος και θα μας βγάλει πιο δυνατούς και πιο σωστούς από πριν. Είναι ώρα, να δείξουμε ποιοι πραγματικά είμαστε και τι θέλουμε από την ίδια τη ζωή και τους γύρω μας. Ο εγκλεισμός, η προφύλαξη και γενικά η στάση που θα κρατήσουμε τώρα και τις επόμενες μέρες έως να τελειώσει αυτή η λαίλαπα, θα αποδείξουν πολλά.

Οφείλουμε σε εαυτούς, οικογένεια, συγγενικούς φίλους και γνωστούς, να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, να μένουμε σπίτι, να γίνουμε η άμυνα τους. Μπορεί να μένουμε μακριά τους, αλλά διατηρούμε την επαφή μαζί τους, εξ ’αποστάσεως. Είναι δείγμα σοβαρότητας, υπευθυνότητας, αγάπης. Γιατί αγαπώ σημαίνει νοιάζομαι. Νοιάζομαι σημαίνει φροντίζω. Ώρα για φροντίδα, τόσο του ίδιου μας του εαυτού, όσο και των γύρω μας.

One Reply to “Κορονοϊός: Ευκαιρία για ανασυγκρότηση και φροντίδα| meallamatia.gr”

 • Παπαδοπούλου Κωνσταντινιά

  By Παπαδοπούλου Κωνσταντινιά

  Reply

  Μενουμε σπίτι λοιπόν Στέλιο..
  πόσο όμως να συζητήσω με τον εαυτό μου?
  κοντεύω να τον εξαντλήσω στη συζήτηση και στα πολλά λόγια..
  είμαι κι από τη φύση μου ανάποδος άνθρωπος, εκεί που μου λένε μέινε, εγώ φεύγω…
  πολύ μοναξιά Στέλιο….ούτε γιορτές, ούτε Πάσχα, ούτε λαμπάδες?
  από την άλλη βέβαια, κάνει καλό και στη τσέπη αυτό..μαζεύω σα το τζίτζικα για να έχω , για το μέλλον, να μου τα φάνε τα ανήψια….
  το εξ αποστάσεως πάλι όλα, δεν είναι εφικτό
  σα φυλακισμένος στο κελί με μια ώρα επίσκεψη. ανάμεσα ένα τζάμι…πίκρα….
  καλό είναι που μαθαίνουμε νέους τρόπους επικοινωνίας σε θέματα εκπαίδευσης. τον Έλληνα αν δεν τον στριμώξεις, δεν βάζει τον εαυτό του στη διαδικασία πίεσης.
  σπίτι λοιπόν….τώρα Στέλιο θα σε αφήσω…βρήκα λαμπάδες από το σύλλογο ΑΓΚΑΛΙΑ ΑμεΑ, ΈΘΙΜΟ ΠΟΥ ΌΧΙ Ο ΙΌς, ΑΛΛΆ ΟΎΤΕ Ο θΕΌς, ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΥ ΚΌΨΟΥΝ

  Χάρηκα που τα είπαμε….να προσέχεις κι εσυ κι όσοι βρίσκονται κοντά σου…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *