Συνέντευξη: «Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στις κρίσιμες ειδικότητες της Υγείας»

Συνέντευξη στην Ειρήνη Μπέλλα για τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Ζούμε πρωτόγνωρες συνθήκες και πρέπει από αυτές να δούμε τα τρωτά σημεία μας και να σχεδιάσουμε τις μελλοντικές και εφαρμόσιμες κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές μας. Πολιτικές, που καλλιεργούν την ταυτότητα του Ευρωπαίου πολίτη», αναφέρει στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής», ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος σχολιάζοντας τους τριγμούς που επέφερε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού. «Δυστυχώς, η αλληλεγγύη δε λειτούργησε», τονίζει και εξηγεί ότι πρέπει να δομηθεί ένας ευρωπαϊκός πυλώνας και να δημιουργηθεί μια Κοινή Ευρωπαϊκή Αρχή που θα αναλάβει να ασκήσει την πολιτική παραγγελίας συνολικά του υγειονομικού και ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού και τιμολόγησής τους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Βρισκόμαστε σε έναν άτυπο πόλεμο που γίνεται διεθνώς για την εξασφάλιση υγειονομικού υλικού. Και είδαμε ότι οι χώρες της  Ε.Ε. δεν λειτούργησαν από κοινού αλλά αντίθετα όπως η Γερμανία απαγόρευσαν την εξαγωγή υγειονομικού υλικού. Τι φταίει και η Ε.Ε. δεν επέδειξε αλληλεγγύη σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή και ποιο το μέλλον της μετά από αυτό;

Η αλήθεια είναι πως έχει παρουσιαστεί ζήτημα στην παραγωγή, διανομή και εξαγωγή-εισαγωγή υγειονομικού υλικού. Όμως αυτό είναι ένα διεθνές ζήτημα. Είναι λογικό αυτό το φαινόμενο  να παρουσιάστηκε σε διεθνές επίπεδο καθώς καμία κοινωνία δεν θα μπορούσε να ήταν προετοιμασμένη για ένα τέτοιο φαινόμενο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα ζητήματα υγείας δεν αποτελούν πυλώνα κοινής πολιτικής αλλά αποκλειστικά εθνικής πολιτικής, όπως και η κοστολόγηση και προμήθεια υγειονοικού και φαρμακευτικού υλικού. Κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να μεμφόμαστε την Ένωση ή κάποια  κράτη-μέλη για τις οποιεσδήποτε δυσχέρειες. Ζούμε πρωτόγνωρες συνθήκες θα πρέπει από αυτές να δούμε τα τρωτά σημεία μας και να  σχεδιάσουμε τις μελλοντικές κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές μας.

  • Ο έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε η Ε.Ε. να αγοράσει από κοινού τις πατέντες για τα τεστ ταχείας ανίχνευσης του κορωνοιου. Εσείς θεωρείτε ότι μπορεί να προχωρήσει μια τέτοια πρόταση; Τι θα μπορούσαν να κάνουν οι ευρωβουλευτές ώστε να ενισχύσουν αυτή την πρόταση;

Η πρόταση Μητσοτάκη κινείται ακριβώς στην κατεύθυνση που σας προανέφερα. Της σχεδίασης και υλοποίησης κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο κοινό βήμα. Πρέπει όμως για να δομήσουμε και ευρωπαικό πυλώνα υγείας να προχωρήσουμε και σε άλλα βήματα. Όπως έχω ήδη αρθρογραφήσει χρειάζεται να υπάρξει άμεσα ένα ελάχιστο κοινό εμβολιαστικό πρόγραμμα που θα καλύπτει όλες τις ηλικίες και θα ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη και θα πρέπει να δημιουργηθεί μια Κοινή Ευρωπαϊκή Αρχή, που θα αναλάβει να ασκήσει  την πολιτική παραγγελίας συνολικά του υγειονομικού και ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού και τιμολόγησης τους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλοί συνάδελφοι ευρωβουλευτές συμφωνούν με αυτή την άποψη και επιθυμούν να ασκήσουν πίεση προς αυτή την κατεύθυνση.

  • Πώς σχολιάζετε την αντίδραση της Γερμανίας αλλά και άλλων χωρών στην έκδοση του λεγόμενου κορωνοομόλογου; Πώς σχολιάζετε τα αποτελέσματα του Eurogroup;

Η αντίδραση της Γερμανίας ήταν αναμενόμενη καθώς η έκδοση του νέου ομολόγου θα  επιβάρυνε τον δικό της  δανεισμό. Ξέρετε όλα στην Ένωση είναι σαν χορογραφεία. Η Ένωση αντιμετώπισε όλες τις κρίσεις που εδώ και δεκαετίες έχουν εμφανιστεί με αμοιβαίες υποχωρήσεις και παραχωρήσεις. Δεν χρειάζεται να υπερβάλουμε. Δεν ξέρω αν θα καταλήξουμε  στην έκδοση κοινού ομολόγου όμως σας διαβεβαιώνω πως στο τέλος όλοι (κράτη-μέλη, ΕΚΤ, ESM)  θα δώσουν στην ευρωπαϊκή οικονομία την αναγκαία ρευστότητα. Θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για το ύψος και τον τρόπο όμως στην Ένωση πάντα κυριαρχή ο ρεαλισμός.

  •  Ποια είναι τα περιθώρια πίεσης που υπάρχουν ώστε  να  βρεθεί ένας κοινός μηχανισμός μέσα από τον οποίο θα μπορέσουν να δανειστούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ με χαμηλό κόστος, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας;

Στη Ενωση μας δεν τιθεται ζήτημα άσκησης πίεσης. Όλοι έχουμε κοινή στόχευση. Θέλουμε να αποφύγουμε την βαθεία ύφεση για το 2020 και να επιτύχουμε ισχυρή ανάπτυξη για το 2021. Αυτό που πρέπει να διευθετηθεί είναι το ύψος της χρηματοδότησης, οι τρόποι διοχέτευσης στην πραγματική οικονομία και η μη λειτουργία του νέου τρόπου χρηματοδότησης ως μέσου αποπληρωμής παλαιών εθνικών χρεών αλλά αποκλειστικά για αναπτυξιακούς λόγους. Όταν διευθετηθούν αυτοί οι στόχοι θα υπάρξει άμεσα η με χαμηλό κόστος ροή χρήματος στα κράτη-μέλη που την χρειάζονται. 

  • Η πανδημία του κορωνοιου αποκάλυψε το αποδυναμωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και τη σημασία που έχει για μια χώρα να  έχει ένα δυνατό δημόσιο  Σύστημα Υγείας. Είχαν άδικο κάποιες φωνές, και μέσα στη ΝΔ, που ζητούσαν την ενίσχυση κυρίως του ιδιωτικού τομέα Υγείας;

Η πανδημία αποκάλυψε πως κανένα Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε τέτοιες απαιτήσεις αν δεν υπάρξουν οι αναγκαίες πολιτικές πρόληψης και ο κατάλληλος σχεδιασμός. Το δικό μας σύστημα υγείας στέκεται στα πόδια του γιατί λάβαμε τα αναγκαιά έκτακτα μέτρα, γιατί δείξαμε προνοητικότητα και γιατί το προσωπικό μας δίνει τον καλύτερο εαυτό του. Αν αποκαλύφθηκε κάποια αδυναμία είναι αυτή της ύπαρξης προσωπικού πλεονασματικού σε κάποιες ειδικότητες και ελλείψεις σε κάποιες άλλες. Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας. Η ΝΔ αυτό που ήθελε και θέλει είναι δίπλα στο Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υείας να υπάρχει ένας ισχυρός ιδιωτικος συμπληρωματικός πυλώνας Υγείας. Σκεφτείτε στην παρούσα κρίση πόσες κλίνες ΜΕΘ και συνολικα υποδομές είμαστε σε θέση να δεσμεύσουμε από  τον ιδιωτικό τομέα εντάσσοντας αυτές στον γενικό Εθνικό Σχεδιασμό. Δημόσιος και ιδιωτικος τομέας μπορούν να συνυπάρξουν και να λειτουργήσουν προς όφελος του Γενικού Συστήματος Υγείας του λαού.

  • Πώς πρέπει να βρει η επόμενη ημέρα, όταν περάσει η κρίση του κορωνοιου, τα δημόσια νοσοκομεία;

Μετά την κρίση θα πρέπει να εντοπίσουμε τις αδυναμίες σε υποδομές και προσωπικό. Να προχωρήσουμε σε μονιμοποιήσεις εκτάκτων και συμβασιούχων σε κρίσιμες ειδικότητες και να επιταχύνουμε την διαμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, εντάσσοντας σε αυτή όλες τις υφιστάμενες δομές πολυδύναμων, αγροτικών και αστικού τύπου ιατρείων.  

  • Ειστε από αυτούς που αγωνίζονται στην  Ε.Ε.  για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Τι πρόβλημα μπορεί να υπάρξει για αυτά από μια ύφεση στην παγκόσμια αλλά και ελληνική οικονομία, που όλοι προβλέπουν για το επόμενο διάστημα;

Οι ανάπηροι άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν τις ίδιες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει συνολικά η ευρωπαϊκή κοινωνία και οικονομία. Απώλεια θέσεων εργασίας, μειωμένες προνοιακές παροχές. Η απάντηση δεν είναι κάποια ξεχωριστή στρατηγική για αυτούς. Χρειάζεται συνολικά να αγωνιστούμε για τον μετριασμό της ύφεσης και να βάλουμε τα θεμέλια για την επίτευξη δυναμικής ανάπτυξης για το 2021. Όταν δημιουργούνται θέσεις εργασίας, γίνονται επενδύσεις, αυξάνουν τα φορολογικά έσοδα όλοι θα  επωφεληθούμε και ανάμεσα τους και οι συμπολίτες μας με αναπηρία.

  • Τι είναι από τα πρωταρχικά που θα πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα για τα ΑΜΕΑ;

Δύο πράγματα επείγουν για τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Πρωταρχικά να επιταχύνουμε την διαδικασία της αποιδρυματοποίησης, που δεν σας κρύβω μέχρι να τελειώσει αυτή η υγειονομική κρίση είναι και η μεγαλύτερη ανησυχία μου μήπως  χτυπηθούμε σε αυτό το εαυάλωτο σημείο του συστήματος Πρόνοιας. Δευτερευόντως θα πρέπει να ενισχύσουμε τις πολιτικές  απρόσκοπτης πρόσβασης στο Σύστημα Υγείας.   

  • Ποιο είναι το μάθημα που παίρνουμε ή πρέπει να παρουμε όλοι αλλά και οι ηγέτες όλου του κόσμου από την πανδημία του κορωνοιου;

Πρέπει να καταλάβουμε αρχικά πως η οικονομική και πολιτική δύναμη ή διασημότητα και η δημοφιλία δεν μπορούν να σε προστατέψουν. Όλοι είμαστε ίσοι και όλοι έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις και ανάγκες. Πρέπει να αντιληφθούμε την δύναμη της συλλογικής προσπάθειας και της προαγωγής της ευημερίας της ατομικότητας μας μέσω του συνόλου.

One Reply to “Συνέντευξη: «Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στις κρίσιμες ειδικότητες της Υγείας»”

  • Ηλίας

    By Ηλίας

    Reply

    Μπράβο μπράβο στελιο μου εισαι ο καλύτερος δημιουργός και ελπίδα στο κόσμο σε ευχαριστώ πάρα πολύ φίλε μου θα ηθελα ποτε να παω κεπα Γλυφάδα επιτροπή??σε ευχαριστώ πολύ!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *