Συνέντευξη στο politis.com.cy με τον Γιώργο Καυκαλιά.
Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος είναι ο άνθρωπος που κατέχει το ρεκόρ σε σταυρούς προτίμησης σε εκλογική αναμέτρηση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα, καθώς στις εκλογές της 26ης Μαΐου εξασφάλισε 577.114 ψήφους. Στην πρώτη του αυτή απόπειρα στα πολιτικά δρώμενα κατάφερε να ξεπεράσει πολιτικούς με χρόνια εμπλοκής στα κοινά, ενώ δέχθηκε και τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική περίοδο. Πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο, ο οποίος παραδίδει καθημερινά μαθήματα ζωής, καθώς παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, αφού σε ηλικία μόλις 14 μηνών διαγνώστηκε με νωτιαία μυϊκή ατροφία, παλεύει, διεκδικεί και κερδίζει. Ο κ.Κυμπουρόπουλος ανοίγει τα χαρτιά του στον «Π» και μιλά για τις προτεραιότητες, τις δυσκολίες και τη δική του καθημερινότητα.
Περιμένατε όλη αυτή τη στήριξη την οποία σας προσέφερε απλόχερα ο ελληνικός λαός στις ευρωεκλογές;
«Η αλήθεια είναι ότι όταν προτάθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος να είμαι υποψήφιος προσδοκούσα να έχω τη στήριξη των συμπολιτών μου, να ασπαστούν τις ιδέες μου και τις απόψεις μου. Δεν περίμενα να υπάρχει τόσο μεγάλη απήχηση, ούτε και να καταλάβω την πρώτη θέση. Με συγκίνησε όλο αυτό, επαυξάνοντας την ευθύνη που έχω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους και φυσικά να υλοποιήσω την ατζέντα την οποία έθεσα για μία πιο κοινωνική Ευρώπη, για μία πιο κοινωνική Ελλάδα, η οποία θα δίνει έμφαση στον άνθρωπο και στις ανάγκες του».
Είσαστε με διαφορά ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης ευρωβουλευτής στην Ελλάδα. Πώς μεταφράζεται το δεδομένο αυτό σε επίπεδο πολιτικής παρουσίας;
«Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ το γεγονός ότι οι συμπολίτες μου με επέλεξαν με τόσο μεγάλη διαφορά ότι επαυξάνει έστω και κατ’ ελάχιστον την παρουσία μου στην ελληνική πολιτική σκηνή ή ότι φιλοδοξώ να παίξω κάποιον καταλυτικό ρόλο. Αυτό που εγώ εκλαμβάνω ως μήνυμα από τον κόσμο είναι ότι με στηρίζει. Το γεγονός επίσης ότι το κόμμα με έβαλε ως υποψήφιο δείχνει ότι και αυτό ασπάζεται τις απόψεις μου, άρα υπάρχει μια ταύτιση του κόμματος με την κοινωνία και ότι εγώ πρέπει απλώς να υλοποιήσω αυτό το πρόγραμμα και να του δώσω σάρκα και οστά».
Τι θα πρέπει να περιμένει από εσάς ο Έλληνας ψηφοφόρος; Σε ποια ζητήματα θα νιώσει τη δική σας παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο;
«Τρία είναι τα κύρια σημεία στα οποία φιλοδοξώ να δώσω έμφαση. Το πρώτο είναι το ζήτημα του κοινωνικού κράτους, για τα άτομα με προβλήματα κινητικότητας ή άλλες ειδικές ανάγκες. Από εκεί και πέρα, πάντοτε ψηλά στην ατζέντα για μένα θα είναι η παιδεία, ο πολιτισμός και το περιβάλλον. Γι’ αυτό έχω ζητήσει να βρίσκομαι στις ανάλογες επιτροπές ώστε να δώσω έμφαση στους παραπάνω τομείς».
«Περασμένα ξεχασμένα»
Κοιτάζοντας πίσω στην προεκλογική περίοδο, πώς αξιολογείτε την επίθεση που δεχτήκατε από Πολάκη και ΣΥΡΙΖΑ;
«Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η επίθεση με αιφνιδίασε. Δεν θα ξαναμπώ στη διαδικασία να σχολιάσω τον κ. Πολάκη. Όπως είπα και σε συνέντευξή μου μετεκλογικά: ’Περασμένα ξεχασμένα’. Όχι ότι δικαιολογώ τη στάση του, αλλά δεν πρόκειται να δώσω στον ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να ξαναπετάξει την μπάλα στην κερκίδα και να ασχολούμαστε με αυτό το θέμα. Από εκεί και πέρα, αν ο στόχος του ήταν να βάλουν ανθρώπους όπως εμένα στο περιθώριο, ώστε τρομαγμένοι να μην ασχολούμαστε με την πολιτική και να μην ασκούμε κριτική στα κακώς κείμενα, ο λαός τούς έδειξε ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με αυτή την τακτική τους και αντιθέτως θα σταθεί εμπόδιο».
Οι δυσκολίες της ζωής
Στην πορεία της ζωής σας μέχρι σήμερα, νιώσατε ότι η κοινωνία, οι αντιλήψεις και οι συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα σας δημιούργησαν προβλήματα λόγω της νωτιαίας μυϊκής ατροφίας που αντιμετωπίζετε;
«Αντιμετώπισα δυσκολίες, όπως και όλα τα άτομα με κινητικά προβλήματα ή κάποιου είδους αναπηρία. Κάποια από αυτά τα προβλήματα ήταν δυσεπίλυτα, κάποια όχι τόσο. Πάντα είχα στήριγμα την οικογένειά μου, εξαιρετικούς δασκάλους και καθηγητές στο πανεπιστήμιο αλλά και στα μαθητικά μου χρόνια, οι οποίοι αγωνίστηκαν μαζί μου για να έχω όλα αυτά τα οποία κάθε πολίτης αξίζει. Αυτή η υποστήριξη από άλλους ανθρώπους με έκανε πολύ πιο δυνατό και με έκανε να ασχοληθώ με τα κοινά προκειμένου να μην χρειαστεί κανένας άλλος που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα να περάσει τις ίδιες δυσκολίες που πέρασα κι εγώ».
Θεωρείτε ότι τα άτομα με αναπηρίες στην Ελλάδα έχουν την ευχέρεια να εμπλακούν στην πολιτική και να διεκδικήσουν εκλογή τους σε διάφορες θέσεις είτε εντός είτε εκτός της χώρας;
«Φυσικά. Για αρχή, η δικιά μου εκλογή απέδειξε περίτρανα ότι ο κόσμος δεν βάζει τέτοια στεγανά και ότι ένας πολίτης με κινητικά προβλήματα αξιολογείται πάνω σε αυτά που έχει να πει και να προσφέρει και όχι στην αναπηρία του. Θεωρώ ότι υπάρχουν εκατοντάδες συμπολίτες μας που μπορούν να προσφέρουν γιατί είναι άξιοι επιστήμονες, εξαιρετικοί στον επαγγελματικό και κοινωνικό τους βίο και πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας θα τους αξιολογήσουν για αυτό. Μάλιστα, ιδίως όπως διαπίστωσα κατά τη διάρκεια των περιοδειών μου αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται όλο και συχνότερα σε επίπεδο αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών και είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα εμφανιστεί και στο εθνικό μας Κοινοβούλιο».
Η δικιά μου εκλογή απέδειξε περίτρανα ότι ο κόσμος δεν βάζει στεγανά και ότι ένας πολίτης με κινητικά προβλήματα αξιολογείται πάνω σε αυτά που έχει να πει και να προσφέρει και όχι στην αναπηρία του.
Η φράση που σας εκφράζει και την έχετε πάντα ως μότο στην καθημερινότητά σας;
«Μπροστά στις δυσκολίες μην υποκύψεις, συνέχισε να πιέζεις και να διεκδικείς και στο τέλος θα το κατορθώσεις».
«Όχι σε οτιδήποτε συνιστά υποχώρηση»
Κατηγορηματικά αντίθετος δηλώνει στην πακετοποίηση των ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο οποίος τάσσεται εναντίον και οποιωνδήποτε παραχωρήσεων στην Τουρκία σε ΑΟΖ και Κυπριακό. Στη συνέντευξή του στον «Π», ο κ. Κυμπουρόπουλος αναφέρεται και στη στάση του εντός της Ευρωβουλής για θέματα που αφορούν την Κύπρο.
Η Κύπρος βρίσκεται στην ατζέντα των ζητημάτων που θα σας απασχολήσουν κατά τη θητεία σας, και αν ναι σε ποιους τομείς;
Η Κύπρος φυσικά θα με απασχολήσει σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου όπως και το σύνολο βέβαια των Ελλήνων ευρωβουλευτών. Γιατί παρότι είμαστε δύο διακριτά κράτη μέλη της Ένωσης, η Κύπρος δεν παύει να είναι για όλους τους Έλληνες ένα αδελφό κράτος. Πόσω μάλλον όταν είναι ένα κράτος που έχει να αντιμετωπίσει την τουρκική απειλή όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό στο οποίο μπορώ εγώ να δεσμευτώ είναι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου στο Ευρωκοινοβούλιο θα είμαι αρωγός στους συναδέλφους όταν προκύπτουν θέματα που αφορούν την Κύπρο. Σε θέματα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία η στάση μου θα είναι απολύτως αρνητική όσο η Τουρκία δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πώς αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις τουρκικές μεθοδεύσεις σε επίπεδο Ανατολικής Μεσογείου αλλά και σε σχέση με το Κυπριακό; Είστε υπέρ της λεγόμενης πακετοποίησης των ζητημάτων που αφορούν την Τουρκία εντός ΕΕ;
Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε οτιδήποτε συνιστά υποχώρηση. Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία παραχώρηση σε όσα δικαιούμαστε εμείς ως Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΑΟΖ, στο εδαφικό, στο περιουσιακό ή οπουδήποτε αλλού. Όλες οι διεκδικήσεις της Κύπρου προέρχονται από το Διεθνές Δίκαιο και πολιτικά της δικαιώματα, και έτσι είναι αδιαπραγμάτευτα. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε λύση υπάρξει στο Κυπριακό πρέπει να είναι στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.