Συμμετοχή στο 2ο Συνέδριο Διαφορετικότητας για ελληνικές επιχειρήσεις

Συμμετοχή στο 2ο Συνέδριο Διαφορετικότητας για ελληνικές επιχειρήσεις

Ο τομέας της εργασίας, όντας μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς της πολιτικής και κοινωνικής μου δραστηριοποίησης. Η συμμετοχή μου στο 2ο Συνέδριο Διαφορετικότητας για ελληνικές επιχειρήσεις μου έδωσε τη δυνατότητα να μιλήσω για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα: την διαφορετικότητα στον επαγγελματικό τομέα.

 • Τι έχει αλλάξει η εφαρμογή της Χάρτας διαφορετικότητας στην Ελλάδα, αρχής γενομένης το 2019;
 • Πώς μεταφράζεται η διαφορετικότητα στον επαγγελματικό/ επιχειρηματικό τομέα;
 • Πώς μπορεί να άρει τους περιορισμούς και τις διακρίσεις ο νέος ψηφιακός, βιώσιμος μετασχηματισμός που συντελείται στον επαγγελματικό τομέα;
 • Ποιες νέες επαγγελματικές ευκαιρίες δημιουργεί η μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή;
 • Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί o τεχνολογικός αναλφαβητισμός της παραγωγικής ομάδας του πληθυσμού της χώρας;
 • Ποιους κίνδυνους ελλοχεύει η κακή χρήση των ψηφιακών μέσων και πώς μπορούμε να τους αποφύγουμε;

Ακούστε την ομιλία μου στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

15 Οκτωβρίου- Ημέρα Υγείας του Μαστού

15 Οκτωβρίου- Ημέρα Υγείας του Μαστού

Ο Οκτώβριος είναι μήνας αφιερωμένος στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Ο καρκίνος δεν είναι ένα εθνικό πρόβλημα, άρα και η λύση δεν μπορεί να είναι εθνική. Προς αυτό το σκοπό, υπό την ηγεσία της ομάδας του EPP, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιούργησε μια ειδική επιτροπή για να μελετήσει τις δυνατότητες και τα μέσα που μπορεί να διαθέσει η Ευρώπη προκειμένου να βοηθήσει τους Ευρωπαίους πολίτες σε αυτή τη μάχη.

Πώς μπορούμε να νικήσουμε τον καρκίνο;

Για την Ομάδα του EPP, η Ευρώπη μπορεί να έχει μεγάλη δύναμη στην καταπολέμηση του καρκίνου, μέσω 9 καίριων σημείων:

 1. Ευαισθητοποίηση με την προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να αγωνιστεί συγκεκριμένα για την αυστηρή και γρήγορη εφαρμογή της οδηγίας για το κάπνισμα, να αναλάβει δράση για τη μείωση της παχυσαρκίας, της κατανάλωσης αλκοόλ και της χημικής έκθεσης, την αύξηση των εμβολιασμών και τη μείωση της έκθεσης σε καρκινογόνες ουσίες στο χώρο εργασίας.
 2. Ανάπτυξη μιας κοινής στρατηγικής έγκαιρης ανίχνευσης, μέσω της οποίας μπορούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιβίωσης για χιλιάδες ασθενείς.
 3. Υποστήριξη της έρευνας για την ενίσχυση της πρόληψης, της διάγνωσης, της θεραπείας και της καινοτομίας, ιδίως ενόψει της νέας αποστολής για τον καρκίνο στο Horizon Europe. Η Ομάδα του Epp θέλει να αυξήσει το ποσό της έρευνας για τον καρκίνο από 80 σε 120 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα επτά χρόνια.
 4. Ανάπτυξη της απαραίτητης υποδομής eHealth για την ανάπτυξη πιο εξειδικευμένων θεραπειών και αποφυγής περιττών μετακινήσεων για ασθενείς.
 5. Εφαρμογή μιας Διασυνοριακής Οδηγίας Υγείας για να επιτρέπεται στους ασθενείς να βλέπουν ειδικούς που είναι πιο κατάλληλοι για τη θεραπεία τους, χωρίς περιττές επιβαρύνσεις.
 6. Μείωση των ανισοτήτων. Στην Ανατολική Ευρώπη, οι ασθενείς με καρκίνο έχουν σήμερα 30% λιγότερες πιθανότητες ανάρρωσης από ό, τι στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
 7. Δημιουργία καλύτερου πλαισίου για τη θεραπεία παιδιών με καρκίνο και εξασφάλιση λιγότερης γραφειοκρατίας σε κλινικές δοκιμές, ειδικά για ΜΜΕ και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Πρέπει να βελτιώσουμε τη θεραπεία σε τομείς τους οποίους η φαρμακευτική βιομηχανία δεν διερευνά επειδή υπάρχει περιορισμένη κερδοφορία.
 8. Έρευνα για το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων στην Ευρώπη και προσπάθεια να καταστούν τα φάρμακα κατά του καρκίνου προσιτά και διαθέσιμα.
 9. Οι ασθενείς και οι συγγενείς τους συχνά αισθάνονται μόνοι τους. Συχνά δεν διαθέτουν υποστήριξη και επαρκείς πληροφορίες. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς με καρκίνο λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και μετά την ανάρρωσή τους.

Δείτε περισσότερα εδώ: https://eucanbeatcancer.eu/

#eUkympouropoulos
#EUCanBeatCancer
#epp

10 Οκτωβρίου- Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας| protothema.gr

Σύμφωνα με τα δεδομένα, που μας παρέχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ), υπολογίζεται ότι περίπου 1.000.000.000 άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο έρχονται σήμερα αντιμέτωποι με κάποια μορφή ψυχικής διαταραχής. Μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, οι αγχώδεις και οι συναισθηματικές διαταραχές (όπως η κατάθλιψη), φαίνεται, ότι συνιστούν ορισμένες από τις επικρατέστερες διαγνώσεις στο χώρο της κοινωνικής ψυχιατρικής, ενώ οι διαταραχές χρήσης ουσιών χαρακτηρίστηκαν πρόσφατα από τους ειδικούς ως μία ανερχόμενη πρόκληση για τη δημόσια υγεία (ΟΟΣΑ, 2016).

Η σημαντική συμβολή του κ. Σταμάτη στο έργο της Αποϊδρυματοποίησης

Η σημαντική συμβολή του κ. Σταμάτη στο έργο της Αποϊδρυματοποίησης

Η εποχή αυτή του χρόνου σηματοδοτεί πάντα για μένα νέα ξεκινήματα. Από το 2009 ήταν η εποχή που βρισκόμουν με αναπήρους απ’ όλη την Ευρώπη, διαδηλώνοντας για ίσα δικαιώματα και μαθαίνοντας από τους πρωτοπόρους της Ανεξάρτητης Διαβίωσης. Σε αυτό το ταξίδι όλα αυτά τα χρόνια είχα πολλούς συνοδοιπόρους, ανθρώπους με άμεσο ή έμμεσο ενδιαφέρον για την αναπηρία, ανθρώπους που έγιναν συνεργάτες και φίλοι μου κι άλλους που με νέα δυναμική ακολούθησαν άλλους δρόμους και συμβάλλουν με τους δικούς τους τρόπους.

Ένας από αυτούς είναι ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης. Ένας πολύτιμος συνεργάτης και φίλος που θέλησε να μάθει από τους ίδιους τους αναπήρους για το τι πραγματικά επιθυμούμε και δικαιούμαστε, συμμετέχοντας στην 3ήμερη δράση «Freedom Drive» του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ανεξάρτητη Διαβίωση, πριν ακριβώς ένα χρόνο στις Βρυξέλλες, ως μέλος της Ελληνικής αποστολής που φιλοξένησα. Ο Γιώργος Σταμάτης, έχοντας ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για την Ανεξάρτητη Διαβίωση, έγινε κοινωνός του πανευρωπαϊκού κινήματος.

Αυτή η επαφή πιστεύω πως του έδωσε μια επιπλέον ώθηση που διαπνέει το πόρισμα της θεσμοθέτησης του Προσωπικού Βοηθού που συνέταξε η ομάδα εργασίας που ο ίδιος συγκρότησε και συντόνισε. Οι ίδιες οι αξίες της Ανεξάρτητης Διαβίωσης και το πνεύμα της σύμβασης των δικαιωμάτων των αναπήρων του ΟΗΕ, πιστεύω πως θα αποτελέσουν πυξίδα και για το δύσκολο έργο της Αποϊδρυματοποίησης που έχει αναλάβει.


Ως ευρωβουλευτής, ως ακτιβιστής αλλά και ως Στέλιος, θα είμαι στη διάθεση του.

Πρωτοβουλία για Ερώτηση προς το Συμβούλιο των Ηγετών με θέμα τις εχθρικές δραστηριότητες του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας

Πρωτοβουλία για Ερώτηση προς το Συμβούλιο των Ηγετών με θέμα τις εχθρικές δραστηριότητες του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας

Η επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν και η σύρραξη που έχει αναφλεγεί στον Καύκασο, μας έχει συγκλονίσει και έχει προκαλέσει συναισθήματα αποτροπιασμού, ιδίως λόγω της εκτεταμένης χρήση βίας κατά αμάχων και της προκλητικής παρέμβασης της Τουρκίας.Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η σύρραξη, δεσμεύτηκα πως θα έκανα ό, τι μπορώ για να αναδείξω την αζερική επιθετικότητα και την ανάγκη της ευρωπαϊκής παρέμβασης για την αποκατάσταση της ειρήνης. Με πρωτοβουλία μου, την οποία στήριξαν συνολικά 24 συνάδελφοι από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, κατατέθηκε άμεση Ερώτηση προς το Συμβούλιο Ηγετών και τον Ύπατο Αρμοστή Εξωτερικών της ΕΕ, κ. Borrell.

Διαβάστε το κείμενο της ερώτησης εδώ.

Ερώτηση προς το Συμβούλιο των Ηγετών: Εχθρικές δραστηριότητες του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας

Η απρόβλεπτη και προμελετημένη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την αρμενική πόλη Βαρδένης δεν πρέπει να γίνει ανεκτή. Τουλάχιστον 23 άτομα αναφέρθηκαν ότι σκοτώθηκαν την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020 καθώς τα δύο μέρη μάχονταν για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η ΕΕ παραμένει υπερασπιστής του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προώθησης του διαλόγου για την επίλυση διεθνικών διαφορών. Η ΕΕ πρέπει να δηλώσει σε όλα τα μέρη ότι δεν θα ανεχτεί την παρέμβαση τρίτων χωρών όπως η Τουρκία στη σύγκρουση ή την ανάπτυξη ένοπλων παραστρατιωτικών ομάδων. Απαιτείται επειγόντως η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπό την αιγίδα των συμπροέδρων του Ομίλου Μινσκ του ΟΑΣΕ, χωρίς προϋποθέσεις.

Υπό το φως των ανωτέρω, το Συμβούλιο και ο ΥΕ / BP Borrell θα απαντήσουν στις ακόλουθες ερωτήσεις

1. Τι θα κάνουν το Συμβούλιο και ο ΥΕ / BP Borrell για την άμεση παύση των εχθροπραξιών και την κατάπαυση του πυρός;

2. Τι είδους ενέργειες είναι διατεθειμένες να αναλάβουν το Συμβούλιο και ο ΥΕ / BP Borrell ασκώντας όλες τις απαραίτητες πιέσεις στην κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν για να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να αποσύρει τα στρατεύματά της;

3. Η ΕΕ εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά του Αζερμπαϊτζάν και η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά εισαγωγών με μερίδιο 51% στις εξαγωγές του Αζερμπαϊτζάν και μερίδιο 16% στις εισαγωγές του Αζερμπαϊτζάν. Είναι το Συμβούλιο πρόθυμο να καταρτίσει έναν κατάλογο επιβολής οικονομικών κυρώσεων στο Αζερμπαϊτζάν;

 1. KYMPOUROPOULOS Stelios (EPP-Ελλάδα)

2.     PEREIRA Lidia (EPP- Πορτογαλία)

3.     KAILI Eva (S&D – Ελλάδα)

4.     BELLAMY François-Xavier (EPP- Γαλλία)

5.     STEFANEC Ivan (EPP- Σλοβακία)

6.     CASTALDO Fabio Massimo (GUE/NGL- Ιταλία)

7.     ARA-KOVACS Attila (S&D – Ουγγαρία)

8.     ANDROULAKIS Nikos (S&D -Ελλάδα)

9.     GEORGOULIS Alexis (GUE/NGL- Ελλάδα)

10.   PAPADIMOULIS Dimitrios (GUE/NGL- Ελλάδα)

11.   ZAGORAKIS Theodoros (EPP-Ελλάδα)

12.   KYRTSOS Georgios (EPP-Ελλάδα)

13.   PAPADAKIS Demetris (S&D – Κύπρος)

14.   RADTKE Dennis (EPP – Γερμανία)

15.   KANKO Assita (ECR – Βέλγιο)

16.   KOULOGLOU Stelios (GUE/NGL- Ελλάδα)

17.   KOUNTOURA Elena (GUE/NGL- Ελλάδα)

18.   SINČIĆ Ivan Vilibor (Independent -Κροατία

19.   MAVRIDES Costas (S&D – Κύπρος)

20.   ZACHAROPOULOU Chrysoula (Renew Europe – Γαλλία)

21.   KRUK Elżbieta (ECR – Πολωνία)

22.   FOURLAS Loucas (EPP- Κύπρος)

23.   CHRISTOFOROU Lefteris (EPP- Κύπρος)

24.   SCHREIJER-PIERIK Annie (EPP- Ολλανδία)

25.   MALDEIKIENE Aušra (EPP- Λιθουανία)

Εισήγηση στο webinar «Ενσωμάτωση της επιστήμης στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία»

Εισήγηση στο webinar «Ενσωμάτωση της επιστήμης στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία»

Πριν λίγες ώρες βρέθηκα ανάμεσα στους ομιλητές του διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργάνωσε το Intergroup σε συνεργασία με το EGU (European Geoscienes Union) με θέμα: «Ενσωμάτωση της επιστήμης στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία». Το Δεκέμβριο του 2019 η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Layer, πρότεινε τη νέα Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία η οποία δυνητικά θα οδηγήσει στο να γίνουν τα 27 κράτη-μέλη κλιματικά ουδέτερα έως το 2050. Στη σημερινή συνάντηση κλήθηκα να μιλήσω για τον καταλυτικό ρόλο της επιστήμης στην πραγμάτωση της Πράσινης Συμφωνίας. Η εισήγησή μου είχε ως κεντρικό άξονα τις παρεμβάσεις που οφείλουν να πραγματοποιηθούν ώστε να οδηγηθούμε με επιτυχία στο βασικό στόχο της Πράσινης Συμφωνίας.

 • Επενδύσεις σε οικολογικά προσκείμενες τεχνολογίες.
 • Ενίσχυση των επιχειρήσεων για την ανάπτυξη της καινοτομίας.
 • Ενίσχυση της βιώσιμης ιδιωτικής και δημόσιας μετακίνησης.
 • Απαλλαγή από τον άνθρακα στον τομέα της ενέργειας.
 • Πολλαπλασιασμός των ενεργειακών κτιρίων (ανακαινίσεις).
 • Παγκόσμιες συνεργασίες με στόχο την βελτίωση των περιβαλλοντικών αξιών.

Η επιτυχία του φιλόδοξου πλάνου της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας ισούται με ένα καλύτερα μέλλον σε περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Διαδικτυακή συζήτηση για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από την Βρετανική κυβέρνηση

Διαδικτυακή συζήτηση για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από την Βρετανική κυβέρνηση

Εχθές το απόγευμα, μια ομάδα Ελλήνων Ευρωβουλευτών συνομιλήσαμε διαδικτυακά με τον κ. Bart Gordon, μέλος του δημοκρατικού κόμματος, πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αμερικής. Ο κ. Barton ανέλαβε την πρωτοβουλία και έχει αποστείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Boris Johnson, υπογεγραμμένη από 18 Μέλη της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, στις 18 Σεπτεμβρίου 2020, με θέμα τη διεκδίκηση των μαρμάρων του Παρθενώνα από την Βρετανική κυβέρνηση. Ως Έλληνας Ευρωβουλευτής χαιρετίζω και επικροτώ αυτή την κίνηση και συγχαίρω προσωπικά την κ. Εύα Καϊλή για τη γνωστοποίηση αυτής της ιδέας και την πρωτοβουλία να μας συσπειρώσει εχθές σε αυτή τη διαδικτυακή συνεύρεση που πιστεύω πως θα αποτελέσει το έναυσμα για πολύ σημαντικές κινήσεις στο άμεσο μέλλον.

Conference “Caring for Carers” at the office of the European Parliament in Greece organized by EPIONI and the University of Athens

Conference “Caring for Carers” at the office of the European Parliament in Greece organized by EPIONI and the University of Athens

Τη Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου έλαβα μέρος στην εκδήλωση με θέμα “Caring for Carers”, που διοργανώθηκε από το EPIONI και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ακολουθεί η ομιλία μου:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Είναι τιμή μου, που βρίσκομαι κοντά σας σήμερα σε αυτή την τόσο επίκαιρη και εμπνευσμένη διαδικτυακή ημερίδα. Γνωρίζω, ότι διακεκριμένοι ομιλητές και εργαζόμενοι από το χώρο της ψυχικής υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται σήμερα εδώ, προκειμένου να συνδιαλλαγούν και να ανταλλάξουν χρήσιμες απόψεις και πρακτικές για την θεραπευτική διαχείριση της κατάθλιψης, με έμφαση στην προάσπιση της ψυχικής υγείας και της ανθεκτικότητας των φροντιστών των ατόμων, που πάσχουν από αυτή την τόσο πολυμορφική και πολύ-παραγοντική συναισθηματική διαταραχή.

Τους τελευταίους μήνες, ήρθαμε αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση στην Ευρώπη, η οποία έφερε γι’ ακόμα μία φορά στο προσκήνιο το διακύβευμα της διαφύλαξης της ψυχικής υγείας των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Μολονότι, μέχρι πρότινος η πλειοψηφία των ατόμων είχε την τάση να αναγνωρίζει ευκολότερα τα σημάδια της ύπαρξης κάποιας οργανικής νόσου και έτσι να προστρέχει πιο έγκαιρα στους ειδικούς, την τελευταία δεκαετία, αυτή η στάση φαίνεται πως έχει αλλάξει, και το γεγονός αυτό, με καθιστά ιδιαίτερα αισιόδοξο για το μέλλον της ψυχικής υγείας στην Ευρώπη τόσο ως ψυχίατρο και πολιτικό όσο και ως άνθρωπο.

Ως γιατρός, είδα ανθρώπους και οικογένειες να εγκλωβίζονται στη δύνη της κατάθλιψης για χρόνια και να συνθλίβονται μέχρι να αναζητήσουν την κατάλληλη για αυτούς βοήθεια. Ως πολιτικός, συναντώ ακόμα και σήμερα ανθρώπους, που δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για το δικαίωμα τους στην υγεία, και που δυστυχώς, καθυστερούν σημαντικά να αποκτήσουν την απαραίτητη πρόσβαση στις αρμόδιες γι’ αυτούς υπηρεσίες. Παρ’ όλο, που τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη των κοινωνιών μας είναι ραγδαία, το στίγμα και οι προκαταλήψεις γύρω από την ψυχική ασθένεια συνεχίζουν να αποτελούν ισχυρό εμπόδιο στην επίτευξη της ουσιαστικής ευημερίας των πολιτών και αυτό είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει.

Ως εργαζόμενοι στο χώρο της ψυχικής υγείας γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο κρίσιμη θεωρείται η συμβολή του περιβάλλοντος τόσο στην εκδήλωση όσο και στην αντιμετώπιση της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας. Όταν ένα κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον διανύει επαναλαμβανόμενες κρίσεις και συγκρούσεις τότε τα επίπεδα του στρες στην καθημερινότητα των ανθρώπων αυξάνονται και σε συνδυασμό με άλλους βιολογικούς παράγοντες και προσωπικά βιώματα ζωής είναι ικανό να πυροδοτήσει τη συναισθηματική τους αποσταθεροποίηση.

Αναμφίβολα, ο ρόλος των φροντιστών στην αποκατάσταση της ψυχικής υγείας των ατόμων, που αντιμετωπίζουν συναισθηματικές διαταραχές, θεωρείται κομβικής σημασίας. Μάλιστα, εντοπίζονται αρκετές επιστημονικές μελέτες που υποδεικνύουν, ότι ο «ανθρώπινος παράγοντας» και η ποιότητα της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στον φροντιστή και σε εκείνον που λαμβάνει τις υπηρεσίες φροντίδας, δύνανται να επηρεάσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη συνολική έκβαση της υγείας και της θεραπείας του.

Όταν οι διαθέσιμοι οικονομικοί και κοινωνικοί πόροι είναι περιορισμένοι, τότε το ρόλο του φροντιστή συχνά καλούνται να αναλάβουν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου οι γονείς, τα παιδιά, τα αδέλφια, καθώς και άλλα οικεία πρόσωπα από το περιβάλλον του ατόμου με ψυχική νόσο. Οι άνθρωποι αυτοί, πολλές φορές αναλαμβάνουν το ρόλο του φροντιστή «μη συνειδητά», ενώ συχνά, οι ίδιοι αναφέρουν πως πρόκειται για μία υποσυνείδητη «ηθική επιταγή». Έτσι, σε αρκετές περιπτώσεις, στο ρόλο του φροντιστή βρίσκονται από τη μία στιγμή στην άλλη άτομα χωρίς καμία προηγούμενη γνώση και εμπειρία πάνω στον τομέα της ψυχικής υγείας. Το γεγονός αυτό, είναι λογικό να τους επιφορτίζει με επιπρόσθετο άγχος, καθώς και με ένα ισχυρό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην υγεία του δικού τους ανθρώπου. Σταδιακά, οι φροντιστές καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητες στη δική τους οικογενειακή, επαγγελματική και προσωπική ζωή με βάση τις ιδιαίτερες ψυχικές και σωματικές ανάγκες, που επιδεικνύει σε κάθε στάδιο της θεραπείας του, το άτομο με κατάθλιψη.

Όταν οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες το επιτρέπουν, τότε η αρμοδιότητα της φροντίδας μπορεί να διαμοιραστεί ανάμεσα στους συγγενείς του ατόμου και σε ένα σύνολο επαγγελματιών από τον χώρο της ψυχικής υγείας. Όταν υπάρχει ορθή επικοινωνία και ανταλλαγή θετικών πρακτικών ανάμεσα στο οικογενειακό περιβάλλον και στους επαγγελματίες, τότε τα αποτελέσματα για την έκβαση της υγείας του ατόμου με κατάθλιψη μπορούν να είναι θεαματικά. Ωστόσο, και οι δύο ομάδες, φαίνεται πως έχουν ανάγκη από τη μέγιστη ηθική και υλικοτεχνική υποστήριξη, την οποία δύνανται να παρέχουν οι φορείς υγείας και πρόνοιας, που έχουν ιδρύσει τα σύγχρονα κράτη – μέλη.

Όσον αφορά τους «ανεπίσημους» φροντιστές (δηλαδή, συνήθως αναφερόμαστε στους συγγενείς) θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα στον τομέα της εργασίας τους, έτσι ώστε να μπορούν να τους παρέχονται επιπρόσθετες άδειες και ευέλικτα ωράρια εργασίας, τα οποία, να τους επιτρέπουν να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις, που απορρέουν μέσα από τη φροντίδα ενός ατόμου με κατάθλιψη. Επιπλέον, οι φροντιστές θα πρέπει να είναι σε θέση να παρακολουθούν δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικά προγράμματα και να συμμετέχουν σε εβδομαδιαίες συνεδρίες συμβουλευτικής υποστήριξης, έτσι ώστε να μπορούν να λαμβάνουν υγιή ανατροφοδότηση και να αποφορτίζονται συναισθηματικά.

Αναφορικά με τους «επίσημους» φροντιστές και τους επαγγελματίες στο χώρο της ψυχικής υγείας, η ανάγκη για έμπρακτη υποστήριξη από τους αρμόδιους φορείς των Ευρωπαϊκών κρατών θεωρείται εξίσου κρίσιμη. Πιο συγκεκριμένα, οι επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, σε σεμινάρια ανταλλαγής καλών πρακτικών, καθώς και σε δραστηριότητες ενισχυμένης εποπτείας και υποστήριξης από άλλους συναδέλφους στο χώρο της ψυχικής υγείας. Επιπλέον, είναι σημαντικό, οι εργαζόμενοι να έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα μέσα για τη θεραπεία που επιθυμούν να εφαρμόσουν, καθώς και να αισθάνονται ότι αμείβονται αξιοπρεπώς για τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Ανταποκρινόμενοι σε όλες αυτές τις ανάγκες, πρόσφατα, μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, δώσαμε ομόφωνα την έγκρισή μας για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της Στρατηγικής «EU4Health 2021-2027». Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο έχει ως σκοπό, μεταξύ άλλων, να εκσυγχρονίσει και να αυξήσει τον αριθμό τόσο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και του διαθέσιμου υλικοτεχνικού εξοπλισμού στο χώρο της υγείας, να προάγει την έρευνα και την πρόσβαση των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού στην υγεία, καθώς και να δημιουργήσει οικονομικά αποθέματα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση μελλοντικών υγειονομικών «κρίσεων» στην Ευρώπη, όπως η πανδημία του COVID – 19. Την ίδια στιγμή, εγώ και ορισμένοι ακόμα συνάδελφοί μου Ευρωβουλευτές, με ακαδημαϊκές σπουδές και εργασιακή εμπειρία πάνω στον τομέα της υγείας, καταβάλλουμε συστηματικές προσπάθειες, έτσι ώστε σταδιακά, να θέσουμε τα θεμέλια για την οικοδόμηση μίας κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής για την Υγεία, με ιδιαίτερη έμφαση στο πεδίο της Ψυχικής Υγείας.

Εύχομαι η παρούσα συνάντηση να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όλους τους συμμετέχοντες και να δώσει το έναυσμα για την επίτευξη ριζικών κοινωνικών μετασχηματισμών, που θα προάγουν το θεσμό της ψυχικής υγείας.

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και για την ευκαιρία που μου δώσατε να βρίσκομαι σήμερα κοντά σας.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος «συναντά» το Δήμαρχο Τρικάλων

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος «συναντά» το Δήμαρχο Τρικάλων

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας «συναντήθηκα» με τον κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, Δήμαρχο Τρικάλων, μιας πρότυπης πόλης για τις προσπάθειές της ειδικά στον τομέα των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης και της βελτίωσης του οικολογικού της αποτυπώματος.Η εναλλακτική μετακίνηση δεν αφορά μόνο μία εβδομάδα, είναι μια νέα καθημερινότητα που μπορεί να βελτιώσει βαθμηδόν την ατομική και συλλογική ποιότητα ζωής μας.

Ποδήλατο, πόδια ή αμαξίδιο;
Διάλεξε το δικό σου μέσο!