Επαναλειτουργία των Ειδικών Σχολείων

Επαναλειτουργία των Ειδικών Σχολείων

Είμαι πολύ χαρούμενος που ανακοινώθηκε επίσημα από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κεραμέως, η επαναλειτουργία των ειδικών σχολείων, μετά τη γόνιμη συνάντηση που είχαμε προ λίγων ημερών στο γραφείο της.
Η παρούσα κυβέρνηση έχει πολλαπλώς αποδείξει ότι κυβερνά με σύνεση και προνοητικότητα, δίνοντας την προσοχή της στα καίρια ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας, προβαίνοντας πάντα στις ενδεδειγμένες κάθε φορά λύσεις που εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της πολιτείας.
Σας ευχαριστώ προσωπικά, κ.Νίκη Κεραμέως, για την προσοχή που δείξατε σ’ αυτό το τόσο ευαίσθητο ζήτημα!

Ένας χρόνος από τις Εκλογές…

Ένας χρόνος από τις Εκλογές…

Πέρυσι, μια ημέρα σαν και αυτή, η ζωή μου πήρε άλλη τροπή. Στις 26 Μαΐου 2019, στις 7 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές. Μετά από μια περίοδο 4 μηνών έντονων στιγμών με άστοχες κατηγόριες από «πολιτικά» πρόσωπα, αγωνίες, απογοητεύσεις και εντάσεις με τους συνεργάτες μου για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την υποψηφιότητα, το ρολόι χτυπάει 7 το βράδυ. Οι κάλπες έκλεισαν και άρχισαν να παρουσιάζουν την βούληση του λαού. Τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν πως η εκλογή μου ήταν σίγουρη. Όμως τα τελικά (ονειρικά για τη λογική) αποτελέσματα ήρθαν 3 εβδομάδες μετά… 577.114!
Ήταν ο μαγικός αριθμός που γράφτηκε στην ιστορία μου! Τόσοι ήταν οι άνθρωποι που εμπιστεύτηκαν το όνομά μου.

Η βροντερή αυτή στήριξη μου προκάλεσε συναισθήματα έκπληξης, χαράς και φόβου. Κυρίως όμως το αίσθημα της μεγάλης ευθύνης κυριάρχησε στη συνείδησή μου, για το ταξίδι που ξεκινούσε!

Μετά από ένα χρόνο, μικρότητες και μικροπολιτικές τις αφήνω πίσω μου και συνεχίζω να ονειρεύομαι την επόμενη καλύτερη ημέρα όσο και αν η πραγματικότητα διαψεύδει αυτήν την προσπάθειά μου. Εκλέχτηκα για να υπηρετώ το δημόσιο συμφέρον ΟΛΩΝ δίνοντας τον καλύτερο εαυτό!

Ένα τεράστιο ευχαριστώ μένει στην καρδιά μου! Αυτό όμως δεν αποτελεί την αρχή μιας επιτυχίας αλλά την ώθηση ώστε μέσα από τα λάθη και τις επιτυχίες να γίνομαι πιο αποδοτικός. Σαν μια ομάδα οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές της ΝΔ εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε την Ευρώπη των πολιτών μέσα από πολλές διαπραγματεύσεις και σοβαρή, κοινοβουλευτική και υπεύθυνη δουλειά.

Επιστροφή στην Κανονικότητα

Επιστροφή στην Κανονικότητα

Σήμερα πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο βήμα προς την κανονικότητα. Το σύνολο των καταστημάτων επαναλειτουργεί και οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά επιτρέπονται. Χιλιάδες εργαζόμενοι επανήλθαν στις δουλειές τους και ξεκινάει πλέον ο αγώνας για να ορθοποδήσει η πραγματική οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή με τα πολλαπλά χρηματοδοτικά εργαλεία. Ένα σημαντικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι το πρόγραμμα SURE, με την εξασφάλιση χρηματοδότησης για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους. Ακόμη, όμως και αυτό, φαίνεται σε κάποιους ιδεοληπτικούς επαγγελματίες διαμαρτυρόμενους ως απειλή.
Η εμμονή των συναδέλφων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν έχει όριο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεκαθαρίσει: Θεωρεί τη βοήθεια προς τους εργαζομένους ως απειλή ή ως ευκαιρία; Η διάσωση θέσεων εργασίας είναι απορρύθμιση ή οικονομική στήριξη;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να ακούσει το χειροκρότημα των πολιτών του | Η επιστολή 18 Ευρωβουλευτών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να ακούσει το χειροκρότημα των πολιτών του | Η επιστολή 18 Ευρωβουλευτών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Εμείς οι Ευρωβουλευτές και οι επαγγελματίες του χώρου της υγείας καλούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να τοποθετήσει την υγεία στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης και να σχηματίσει ένα σώμα/επιτροπή αποκλειστικά αφιερωμένο στην αλληλεγγύη και τα ζητήματα δημόσιας υγείας.

Κάθε απόγευμα στις 8μ.μ. φόρος τιμής αποδίδεται στους φροντιστές μας, από άντρες και γυναίκες κατά μήκος των συνόρων.Το κουράγιο και η αφοσίωσή τους στην υπηρεσία του κοινού καλού αναγνωρίζεται, καθώς τα παράθυρα ανοίγουν και το χειροκρότημα ξεσπά, συνθέτοντας έναν κοινό ύμνο σε όλη την ήπειρο. Στην πρώτη γραμμή αυτής της πανδημίας, κάποιες φορές πλημμελώς εφοδιασμένοι, αυτοί οι καθημερινοί ήρωες, έχουν οι ίδιοι, πληρώσει βαρύτατο τίμημα το οποίο δεν θα ξεχάσουμε.

Με αλληλεγγύη ο ένας στον άλλο, συχνά παρακάμπτοντας τα κράτη μέλη και την Ευρώπη και επωφελούμενοι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, Ιταλοί, Ισπανοί, Γάλλοι, Γερμανοί, Πορτογάλοι… έμαθαν ο ένας από τον άλλο, μοιράστηκαν κοινές εμπειρίες, αντιπαρέβαλλαν τις πρακτικές τους, ενώθηκαν σε έναν κοινό σκοπό: την καταπολέμηση αυτού του ιού!

Εμείς, οι συνυπογράφοντες την παρούσα επιστολή, με την διπλή μας ιδιότητα ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ως επαγγελματίες υγείας: περισσότερο από άλλους, γνωρίζουμε ότι, παρά τις δυσκολίες, η δέσμευση των συναδέλφων μας στην πρώτη γραμμή ήταν απαράμιλλη. Περισσότερο από άλλους εμείς ως πολιτικοί δυσανασχετούμε από την αδυναμία μας να τους υποστηρίξουμε και να τους συνδράμουμε περισσότερο.

Η πανδημία έχει αναδείξει όχι μόνο τις ανισότητες των εθνικών μας συστημάτων υγείας, αλλά επίσης και την έλλειψη συντονισμένης ευρωπαϊκής δράσης στον τομέα της δημόσιας υγείας. Παρόλο που η πολιτική για την υγεία εμπίπτει κυρίως στις αρμοδιότητες των κρατών μελών, η Ευρώπη έχει επιτέλους αντιδράσει με πρωτόγνωρα μέτρα, τόσο για να υποστηρίξει τα συστήματα υγείας όσο και την οικονομία, με σκοπό την καταπολέμηση της επιδημίας και τον περιορισμό των επιπτώσεων της. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό.

Αντιμέτωποι με ένα διεθνή κίνδυνο, ο οποίος επιτείνονταν για αρκετούς μήνες, η Ευρώπη έδωσε στους πολίτες της την εσφαλμένη αίσθηση της απουσίας πρόνοιας,  συντονισμού και προστασίας. Πόλεμος για τις μάσκες, εκκλήσεις για βοήθεια που αγνοήθηκαν στην αρχή της πανδημίας, παρακράτηση ιατρικού εξοπλισμού, αποκλίνουσες στρατηγικές περιορισμού, μονομερής επιλογές κλεισίματος των συνόρων… Τόσες πολλές υποχωρήσεις έγιναν στην ευρωπαϊκή συμφωνία που όλους μας ενώνει και τις αξίες που την θεμελιώνουν.

Από όλα αυτά, πρέπει να διδαχθούμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε εξαρχής προκειμένου να φέρει την ειρήνη στην ήπειρο. Σήμερα πρέπει να επεκταθεί αυτός ο αρχικός στόχος με το να γίνει μια ήπειρος που προστατεύει όλους τους πολίτες της.

Η ευρωπαϊκή πρόληψη πρέπει να λειτουργήσει ως το πρώτο ικανό φάρμακο και θεραπεία  για την αποτροπή και τον περιορισμό μελλοντικών πανδημιών και κρίσεων των συστημάτων υγείας. Για παράδειγμα μεταξύ των πρώτων προκλήσεων που οι κοινωνίες μας θα πρέπει μελλοντικά να αντιμετωπιστούν είναι η αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού, οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις και οι φυσικές και πνευματικές αναπηρίας. Αυτές οι προκλήσεις δεν γνωρίζουν σύνορα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να τοποθετήσει την υγεία και την αλληλεγγύη στην καρδιά της ημερήσιας διάταξης του με ένα σώμα αφιερωμένο σε αυτό. Δεν έχει σημασία το όνομα ή το σχήμα που αυτή η δομή θα λάβει: αυτό που έχει σημασία είναι να του δοθούν τα μέσα για να επιτελέσει τις δράσεις του με έναν αυτόνομο, ορατό και μόνιμο τρόπο, αρχίζοντας από τις άμεσες προκλήσεις της κρίσης του κορονοϊού.

Επαφίεται σε εμάς όχι μόνο να ενσωματώσουμε την αλληλεγγύη και την  πρωταρχικότητα της υγείας. Αυτό θα πρέπει να αντανακλάται σαφώς στους μηχανισμούς που θα θέσουν σε λειτουργία την κοινωνική απόκριση στις μεγάλες προκλήσεις της δημόσιας υγείας. Σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της υγείας, αυτό το όργανο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να παίξει έναν συντονιστικό ρόλο όταν απαιτείται, με εξειδίκευση, ευελιξία και με δυνατότητα απόκρισης. Θα έχει, επομένως, τη δυνατότητα να προβαίνει σε ταχύτατες συστάσεις στον τομέα της διακυβέρνησης του συστήματος υγείας– αναδιαμορφώνοντας και συντονίζοντας τις Ευρωπαϊκές υπηρεσίες-(διασυνοριακή συνεργασία, μεταφορά ασθενών, διακίνηση του ιατρικού εξοπλισμού, μετεγκατάσταση της παραγωγής απαραίτητων ιατρικών αγαθών και της κοινής προμήθειας του προστατευτικού εξοπλισμού, των ιατρικών συσκευών, των ενεργών συστατικών, των φαρμάκων). Η προμήθεια του υλικού θα πρέπει να γίνεται χωρίς την αποφυγή της ερώτησης περί «δίκαιων» τιμών. Θα πρέπει επίσης να προωθηθεί η κοινή έρευνα, ο συντονισμός στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και ο εμβολιασμός, αρχίζοντας με τον κορωνοϊό. Στην περίπτωση που η θεραπεία και ο εμβολιασμός αναπτυχθούν σε τρίτη χώρα, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα είναι επίσης διαθέσιμος στην Ευρώπη.

Αυτή η κρίση, με την έκταση της  και το καταστρεπτικό αντίκτυπο, πρέπει να είναι το έναυσμα για μια νέα αρχή και η ευκαιρία ώστε να προχωρήσουμε ενωμένοι για το μέλλον της ηπείρου μας. Αντιδρώντας σε αυτή τη πρωτοφανή πανδημία, οι κυβερνήσεις παγκοσμίως έχουν κάνει την υγεία των πολιτών τους αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα. Αυτή η καθολική επίγνωση, η οποία τοποθετεί τη ζωή υπεράνω όλων, είναι ένα ισχυρό όπλο για τη διαμόρφωση του περιγράμματος ενός καλύτερου μέλλοντος.

Εμείς, ως επαγγελματίες της υγείας και ως βουλευτές εκπροσωπώντας τους λαούς της Ευρώπης, οφείλουμε στους γιατρούς συναδέλφους μας και στους συμπολίτες μας περισσότερα από απλές όμορφες λέξεις: επαφίεται σε εμάς να δώσουμε   σαφή έκφραση στην αλληλεγγύη και τη συνεργασία στην υγεία για τη δίκαιη προστασία τους, δίνοντας τους θέση και ένα νέο όραμα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

1. Zacharopoulou, Chrysoula, France, RE

2. Arłukowicz, Bartosz, Pologne, PPE

3. Bartolo, Pietro, Italie, S&D

4. Bauzá Díaz, José Ramon, Espagne, RE

5. Borzan, Biljana, Croatie, S&D

6. Bușoi, Cristian-Silviu, Roumanie, PPE

7. Cerdas, Sara, Portugal, S&D

8. Cseh, Katalin, Hongrie, RE

9. De Sutter, Petra, Belgique, Greens/EFA

10. Geuking, Helmut, Allemagne, ECR

11. Kympouropoulos, Stelios, Grèce, EPP

12. Liese, Peter, Allemagne, PPE

13. Olekas, Juozas, Lituanie, S&D

14. Paulus, Jutta, Allemagne, Greens/EFA

15. Pelletier, Anne-Sophie, France, GUE

16. Pizarro, Manuel, Portugal, S&D

17. Riquet, Dominique, France, RE

18. Junkevičeneé, Rasa, Lituanie, EPP

Η Άδα Σταματάτου καλεσμένη στο 4ο επεισόδιο των Συναντήσεων

Η Άδα Σταματάτου καλεσμένη στο 4ο επεισόδιο των Συναντήσεων

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος στο 4ο επεισόδιο των Συναντήσεων συνομιλεί με την Άδα Σταματάτου. Η κ. Σταματάτου, μητέρα του Γιάννη, ενός αυτιστικού ενήλικα, μοιράζεται τον καθημερινό αγώνα της φροντίδας του καθώς και τις προσπάθειες που κάνει για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των αυτιστικών μέσα από τη σελίδα που έχει φτιάξει, «Η ζωή μου με τον Γιάννη».
Η κ. Σταματάτου μιλάει για τις δυσκολίες που έφερε η κρίση του COVID-19 στη ζωή τους καθώς και για την άμεση αντίδραση του Πρωθυπουργού ύστερα από την επιστολή με την οποία του ζήτησε να αξιολογήσει την απαγόρευση κυκλοφορίας και λουτρού για τις ευπαθείς ομάδες, τους αυτιστικούς και τους ανάπηρους πολίτες.
Κάντε εγγραφή στο επίσημο Youtube Channel του Στέλιου Κυμπουρόπουλου και συντονιστείτε, την Τετάρτη, 20 Μαΐου, στις 21.00


Θέμα: Υπέρ της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς των Χριστιανών στην Τουρκία | 19 Μαΐου 2020

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003020/2019 προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού

Ιδίως κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας επιχειρήθηκε συστηματικά η εξαφάνιση του διαφορετικού, με ιδιαίτερο μένος στους, υπερτρισχιλιετούς παρουσίας, μη μουσουλμανικούς μικρασιατικούς πληθυσμούς. Η Γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων που έλαβε τη μορφή βίαιων δολοφονιών και διωγμών με πολλούς τρόπους σφράγισε το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στην οποία η παρούσα τουρκική κυβέρνηση κάνει πολλές ιδεολογικές αναφορές που μετουσιώνονται σε σωβινισμό και επεκτατισμό.

Αδιαμφισβήτητα, η παρουσία των χριστιανικών πληθυσμών έχει αφήσει μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά που δύναται να αποτελέσει γέφυρα των Τούρκων πολιτών με τους γείτονές τους Έλληνες και Αρμένιους, να συμβάλλει στη κατανόηση του παρελθόντος της και στη συμφιλίωση με τα γειτονικά κράτη. Το ίδρυμα Χραντ Ντινκ έχει προχωρήσει σε καταγραφή και διαδραστική παρουσίαση 9.485 μνημείων Ελληνικής, Αρμενικής, Εβραϊκής και Ασσυριακής κληρονομιάς της Τουρκίας.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1) Διαθέτει στοιχεία για τους ευρωπαϊκούς πόρους που έχουν δοθεί κατά την τελευταία πενταετία για την ανάδειξη της πολυεθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκία; Πώς αξιολογεί τα αποτελέσματα;

2) Υπάρχει σχέδιο για ενίσχυση της έρευνας και της καταγραφής της μη-μουσουλμανικής κληρονομιάς στην Τουρκία κατά τη νέα προγραμματική περίοδο; Εάν ναι, τι ποσό σχεδιάζει να παράσχει για σχετικές δράσεις και ποιοι είναι δυνητικοί δικαιούχοι;3) Διατίθενται πόροι για την υποστήριξη ψηφιακών επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ανάδειξη της μη-μουσουλμανικής πολιτιστικής, άυλης και υλικής, κληρονομιάς της Τουρκίας; Ποιοι άλλοι είναι οι δυνητικοί δικαιούχοι;

Συνέντευξη: «Στέλιος Κυμπουρόπουλος ένα χρόνο μετά…»

Συνέντευξη στον Ευστράτιο Κοκκινέλη και το meaculpa.gr.

10 Απριλίου 2019! Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ως υποψήφιος ευρωβουλευτής δέχεται την πρόσκληση ενός νέου και άπειρου φοιτητή δημοσιογραφίας, να του παραχωρήσει μια συνέντευξη με αφορμή τη συμμετοχή του στις επικείμενες εκλογές τις 26ης Μαΐου.

Ένα χρόνο μετά, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος είναι ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Με τη νέα του ιδιότητα, με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή, μιλάει εκ νέου στον Ευστράτιο Κοκκινέλλη. Αυτήν τη φορά η συνέντευξη τους πραγματοποιείται δια τηλεφώνου, λόγω της πανδημίας και η συζήτηση τους εντελώς είναι διαφορετική. Ο Στέλιος, όμως, το ίδιο σεμνός, μετριοπαθής και με όραμα για μια ενωμένη Ευρώπη, για μια καλύτερη κοινωνία, με επίκεντρο αυτής, τον άνθρωπο.

Στην παρακάτω συνέντευξη, ο Στέλιος μοιράζεται με τους αναγνώστες του <<MC>> την καθημερινότητα του στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το έργο του, σχολιάζει τα μέτρα της Κυβέρνησης για τον κορονοϊό και την οικονομία. Από τη συζήτηση, δεν απουσιάζει και η αναφορά στους πολίτες, στους οποίους κάνει γνωστό ότι θα παραμείνει το ίδιο δραστήριος και “ δεν είναι σούπερ ήρωας, αλλά προσπαθεί να βρει λύση”. 

Μετά τις εκλογές τις 26ης Μαΐου, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος έχει αποκτήσει και την ιδιότητα του ευρωβουλευτή. Πως είναι η ζωή του ευρωβουλευτή και ποια η καθημερινότητα του;

Σ.Κ.: Καταρχάς ευχαριστώ πολύ, που μετά από ένα χρόνο επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία της συνέντευξης. Έπειτα από έναν χρόνο, ο άνθρωπος Στέλιος έχει εξελιχθεί, έχει διαμορφωθεί και έχει μεγαλώσει κατά ένα χρόνο. Έχω μπει σε μια διαδικασία πολύ εποικοδομητική και με φέρνει αντιμέτωπο με δυσκολίες που δεν είχα φανταστεί και δεν ήξερα, αλλά είναι πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα, που είσαι εκεί για να μιλάς για τους πολίτες, για τους ανθρώπους που σε πίστεψαν, για τον κόσμο που σου έδωσε τέτοια δύναμη στα χέρια σου και θάρρος να προχωρήσεις.

Η δικιά μου ζωή έχει αλλάξει, έχει νομοθετήματα, ανάγνωση νόμων, διαμόρφωση νόμων. Με νόμους για όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα. Η καθημερινότητα ξεκινάει από νωρίς το πρωί και μπορεί να τελειώσει αργά το βράδυ.

Τα αποτελέσματα της 26ης Μαΐου είχαν κάποιες εκπλήξεις. Είχαμε τη συμμετοχή ενός νέου στον πολιτικό στίβο, όπου με την παρουσία σου κατάφερες να προσπεράσεις σε ψήφους τον Μανόλη Γλέζο, και συγκέντρωσες πάνω από μισό εκατομμύριο ψήφους. Αυτό το αποτέλεσμα, αυτό το ρεκόρ, σου έδωσε κάποιο επιπρόσθετο βάρος;

Κοίτα Στρατή! Πραγματικά, τα πρώτα αυτά βήματα, η αρχή το να έχεις μια τέτοια ώθηση είναι πολύ σημαντική. Βέβαια, από τη σκοπιά που το βλέπω εγώ δεν συμμετέχουμε σε κάποιο διαγωνισμό, σε κάποια αθλοπαιδιά, “σε αγώνες ποιος θα τρέξει πιο γρήγορα, ποιος θα πάει πιο μπροστά;”. Ναι αυτό το ρεκόρ το έχω, καταγράφηκε στην ιστορία, και μου έδωσε μεγάλη δύναμη και ηθικό βάρος να κάνω έργο. Από εκεί και πέρα, μετά από έναν χρόνο, όλοι βρισκόμαστε στην ίδια θέση. Παλεύουμε και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, με όπλα τη γνώση μας, τη δουλειά μας, το θέλω μας και την εμπιστοσύνη του λαού.  Το έργο μας δεν κρίνεται μόνο στις εκλογές, αλλά καθημερινά. Ευτυχώς, ο κάθε πολίτης μπορεί να κρίνει καθημερινά το έργο μας.

 Ως ευρωομάδα των 7, μαζί και με ορισμένους ευρωβουλευτές των άλλων κομμάτων, παλεύουμε για το καλό της Ελλάδας, για το καλό της Ευρώπης. Μια Ευρώπη, αυτή τη στιγμή, που πλήττεται.

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος είναι ικανοποιημένος – με τη έως τώρα- παρουσία του στην ευρωβουλή; Τι είναι αυτό που του έχει μείνει; Αυτό που κρατάει ο άνθρωπος Στέλιος;

Σ.Κ.: Είμαι ένας δύσκολος άνθρωπος ούτως η άλλως. Δεν αφήνω πάντα τον εαυτό μου, να πω ότι έκανα κάτι καλό. Κι αυτό συμβαίνει, για να μην επαναπαυτώ και δεν προσπαθήσω για το καλύτερο που μπορώ. Άρα λοιπόν, σ’ αυτήν την πορεία, μαζί με τους συνεργάτες μου – γιατί δεν είμαι μόνος-, όλοι μαζί προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο και να αποδώσουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Έχω κάνει λάθη, έχω κάνει αστοχίες, αλλά έχω κάνει και επιτυχίες. Μέσα από την πορεία μου, θεωρώ ότι μέσα από τις ερωτήσεις και τις τροπολογίες που έχω θέσει, τη νομοθεσία που φτιάχτηκε μετά το 2020 για την αναπηρία που ήμουνα υπεύθυνος, και για διάφορες πρωτοβουλίες που έχω πάρει για να οργανώσουμε εκδηλώσεις στο ευρωκοινοβούλιο, νιώθω υπερήφανος. Υπερήφανος νιώθω και για οποιαδήποτε συζητήσεις που έχω με την Ελληνική Κυβέρνηση και κατ’ επέκταση με τον εθνικό κοινοβούλιο, με γνώμονα πάντα το σωστό και το δίκαιο του ανθρώπου.

Ακούω τα αιτήματα του κάθε πολίτη, κι ακούω κι έμενα, ως πολίτη, πως θα ήθελα να δράσει ένας άνθρωπος που είμαι στη θέση εγώ σήμερα.

Θα συνεχίσει, δηλαδή, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος να είναι το ίδιο δραστήριος και να επεμβαίνει και στα εγχώρια, όταν θα βλέπει αστοχίες και αδικίες σε βάρος μιας μερίδας, ομάδας πολιτών ή ατομικά σε πολίτες;

Σ.Κ.: Εννοείται. Είμαι ένας εκλεγμένος πολίτης, από ανθρώπους που πίστεψαν σε μένα, ανθρώπους που προέρχονται από διάφορες κοινωνικές τάξεις, που προέρχονται από διάφορες κοινωνικές ομάδες. Είναι και δική μου ευθύνη, να στηρίξω το κάθε θέμα της κοινωνίας όσο γίνεται καλύτερα. Γι’ αυτό είμαι εδώ, γι’ αυτό προσπαθώ, και γι’ αυτό έχω ανοιχτά τα αυτιά μου. Ένα πολύ σημαντικό για έμενα, είναι τα αιτήματα που προκύπτουν από τον διάλογο που αναπτύσσω μέσα από τα κοινωνικά μου δίκτυα με τους πολίτες, γι’ αυτό και προσπαθώ, όσο γίνεται να απαντάω σε όλους. Αιτήματα, όμως, απαντάω και μέσω της ιστοσελίδας μου, όπου δίνω το περιθώριο και την ελευθερία στους πολίτες που θέλουν να επικοινωνήσουν με το ευρωκοινοβούλιο, να γίνω ο διαμεσολαβητής τους. Ένα Ευρωκοινοβούλιο που έχει αλλάξει “μορφή”, λόγω της πανδημίας, αλλά συνεχίζει να λειτουργεί.

Μήπως η άμεση επικοινωνία που έχεις με τον κόσμο και η προθυμία που δείχνεις να ακούς τους πολίτες, σε έχουν φέρει πολλές φορές στο στόχαστρο για θέματα που δεν είσαι αρμόδιος, και υπάρχει η αίσθηση ότι για όλα έχει μια λύση ο Κυμπουρόπουλος;

Σ.Κ.: Σίγουρα, ο Κυμπουρόπουλος δεν είναι σούπερ ήρωας, κι αυτός που μπορεί να τα λύσει όλα. Αυτό είναι ξεκάθαρο, και πιστεύω πως αν καθίσει ο οποιοσδήποτε πολίτης να σκεφτεί σοβαρά τα παραπάνω, θα καταλάβει ότι δεν γίνεται ένας άνθρωπος να μιλήσει και να λύσει όλα τα ζητήματα. Γιατί, πραγματικά, δεν γίνονται όλα! Κι εγώ, πριν μπω σ’ αυτήν τη θέση, πίστευα ότι κάποιος που διαθέτει αυτόν τον ρόλο, καλώς ή κακώς, είναι λίγο πιο δυνατός από έναν πολίτη. Δυστυχώς, δεν ισχύει αυτό, δεν είναι η αλήθεια αυτή. Δεν μπορεί να τα κάνει όλα ο Κυμπουρόπουλος, ακόμα κι αν υπάρχουν θέματα που άπτονται περισσότερο σε εμένα, τύπου αναπηρίας. Μπορώ να έχω άποψη όπως όλοι, αλλά δεν μπορώ να παρέμβω σε όλα, γιατί κάποιες φορές δεν είναι αυτή η θέση μου.

Επομένως, αυτό που καταλαβαίνουμε, είναι πως ο Κυμπουρόπουλος είναι εκεί για τον καθέναν, έτοιμος να ακούσει, αλλά δεν έχει ένα ραβδάκι να τα λύσει όλα. Υπάρχει, όμως, η θέληση να βρει μια λύση.

Σ.Κ.: Ακριβώς, πολύ σωστά μιλάς Στρατή. Είμαι εδώ για να ακούσω, κι απ’ όσα ακούσω, να προσπαθήσω και να μπορέσω να κάνω τα περισσότερα απ’ αυτά. Σίγουρα, δεν θα κάνω όλα αυτά, και σίγουρα δεν θα κάνω πράγματα παραπάνω από τις αξίες μου. Υπάρχει ένα αξιακό σύστημα, που δεν θέλω να το υπερβώ.

Στέλιο, τώρα, τι είναι αυτό που θέλεις να καταπιαστείς στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο; Υπάρχει, δηλαδή, κάποιο πρότζεκτ που θες να τρέξεις, κι θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα και θα βοηθήσει τους Έλληνες;

Σ.Κ.: Ουσιαστικά, δεν μπορώ να σου πω κάτι τέτοιο τώρα, γιατί ζούμε μια πραγματικότητα, η οποία είναι τελείως μη πραγματική. Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι προσπαθούμε χρηματικά ποσά, προγράμματα που προοριζόταν για κάτι άλλο, να στραφούνε στις πληγές που έχει αφήσει. Πληγές, στην κοινωνία, στην επιχειρηματικότητα, στην υγεία και να μπαλωθούν οι τρύπες που έχουν δημιουργηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Αυτό που έχω κάνει, είναι να συνθέσω, να γράψω ένα γράμμα και είχα τη χαρά να το υπογράψουν πολλοί ευρωβουλευτές από διάφορα κράτη – μέλη, το οποίο λέει ότι χρειάζεται να συγκροτηθεί μια ομάδα για τη ψυχική υγεία που θα διαχειριστούν τη ψυχική υγεία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι πολύ σημαντικό να φτιαχτεί το έτος “Ψυχικής Υγείας”, για να θυμηθούμε ότι μετά τη σωματική ανισορροπία, υπάρχει και η ψυχική, που μπορεί να υπάρξει εξαιτίας ολοκληρωτικών αλλαγών, όπως συνέβη τώρα. Μια συζήτηση που την έκανα με τον κύριο Τσιόδρα και την βρήκε πολύ σημαντική, και γιατί όχι να μην προταθεί και στην Ελληνική Κυβέρνηση.

Πιστεύεις πως η Κυβέρνηση έλαβε σωστά αυτά τα ενδεχομένως σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού;

Σ.Κ.: Η Κυβέρνηση έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Έπραξε τα δέοντα, έπραξε τα κατάλληλα για να προστατεύσει την υγεία των πολιτών και για να προστατεύσει το υγειονομικό της σύστημα. Με τα έγκαιρα και σκληρά μέτρα, απέτρεψε τη διάδοση του ιού σε μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας, και έδωσε χρόνο να αυξηθούν οι κλίνες στις ΜΕΘ, όλης της επικράτειας. Η κίνηση που έκανε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν πολύ στρατηγική και πολύ καίρια για να προλάβει το όποιο κακό. Από εκεί και πέρα, πρέπει να αποδοθούν συγχαρητήρια στους ανθρώπους, που εργάζονται στα σούπερ μάρκετ, στους διανομείς, στους ανθρώπους που δουλεύουν στην καθαριότητα, όπου βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Ένα μεγάλο συγχαρητήρια τους αξίζει! Μεγάλα συγχαρητήρια, αξίζει κι αυτός ο ατίθασος ελληνικός λαός, ο οποίος δέχθηκε να μείνει σπίτι, να κάτσει στην οικία του, να γνωρίσει τον εαυτό του, να κάτσει με την οικογένεια του. Σε όλους αυτούς, πρέπει να πούμε συγχαρητήρια, γιατί έδωσαν πολλά, και είμαστε σήμερα υγιείς!

Στέλιο, υπάρχει ο φόβος για ένα νέο μνημόνιο απ’ όλη αυτήν την κρίση; Και δεν αναφέρομαι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες που έχουν δοκιμαστεί πολύ σκληρά την τελευταία δεκαετία.

Σ.Κ.: Όλες οι χώρες, μέσω των ευρωβουλευτών αντιδρούνε σε οποιαδήποτε τέτοια μέτρα σταθεροποίησης, τύπου μνημονίων, τα οποία θα θέσουν σε έλεγχο την οικονομία των κρατών – μελών. Θα δοθούν με κάποιο άλλο τρόπο οι χορηγίες τα χρήματα, για να σταθεροποιηθεί πάλι η οικονομία των κρατών – μελών. Άρα, για μένα, αν με ρωτάς, όχι δεν υπάρχει φόβος! Μιλάμε για λεφτά αρκετά, για τρία τρις, αν συνυπολογίσουμε τα χρήματα που θα δοθούν γι’ αυτήν την κρίση.

Μια τελευταία ερώτηση για να κλείσουμε αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Στέλιο, μετά από όλο αυτό το lockdown που υπήρχε, θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κάνουν restart ή θα δούμε λουκέτα;

Σ.Κ.: Η Κυβέρνηση έδειξε με το χαρακτήρα της, ότι θα σταθεί δίπλα στις επιχειρήσεις. Έδωσε, έστω αυτό το μικρό επίδομα, όσο μπορούσε και δεν τον κράτησε. Δίνει το επίδομα των 800 ευρώ σε υπαλλήλους, που έχασαν την εργασία τους από τις επιχειρήσεις, και τα 400 ευρώ στους μακροχρόνιους ανέργους. Είναι μια Κυβέρνηση που στέκεται δίπλα στον πολίτη, στηρίζει τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, που ακούει στο όνομα μικρομεσαία επιχείρηση. Δεν έχει καμία σχέση με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που δεν είχε αξιολογήσει σωστά με οικονομικό-μετρικούς δείκτες, τι σημαίνει μικρομεσαία επιχείρηση.

Για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι πολύ ουσιαστικό το να μιλάμε και να στηρίζουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Χρήστος Σταϊκούρας θα δώσουν εκείνα τα κίνητρα, εκείνες τις υποστηρίξεις, έτσι ώστε να έρθει γρήγορα η ανάπτυξη σε εκείνες τις επιχειρήσεις. Να είσαι σίγουρος ότι η ανάπτυξη μας θα ξαναγυρίσει! Θα ξαναγυρίσει σε ρυθμούς προ της υγειονομικής κρίσης, προ κορονοϊού.

Στέλιο, σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που διέθεσες και μιλήσαμε εκ νέου, μετά από έναν χρόνο.

Σ.Κ.: Εγώ ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και τη δυνατότητα που μου έδωσες, να μιλήσουμε ένα χρόνο μετά, για τόσο σημαντικά θέματα. Να είσαι καλά.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης καλεσμένος στο 3ο επεισόδιο των Συναντήσεων

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης καλεσμένος στο 3ο επεισόδιο των Συναντήσεων

Στο 3ο επεισόδιο των Συναντήσεων ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος θα συνομιλήσει ζωντανά με ένα σπουδαίο πολυβραβευμένο Έλληνα επιστήμονα ο οποίος έχει αλλάξει τα δεδομένα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, τον κ. Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT.

Την Τετάρτη, 13 Μαΐου, στις 22.00, συντονιστείτε στο Youtube Channel του Στέλιου Κυμπουρόπουλου και παρακολουθήστε ζωντανά τη συνομιλία τους.

#SynantiseiS

Συνέντευξη: «Να είμαστε αμείλικτοι με τις φασίζουσες νοοτροπίες»

Συνέντευξη στο sputniknews.gr.

Μήνυμα κατά του φασισμού στέλνει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος. «Η νίκη κατά του ναζισμού και του φασισμού πρέπει να παραμείνει ζωντανή στη συλλογική μας μνήμη ως ένας θρίαμβος της Ελευθερίας», λέει στο Sputnik, με αφορμή την 75η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τη σημασία της ιστορικής μνήμης για την πρόοδο των λαών υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, μιλώντας στο Sputnik. 

«Η ιστορία αποτελεί τη συσσωρευμένη εμπειρία των λαών, των επιτυχιών και των σφαλμάτων τους, των χαρών και των απογοητεύσεων τους. Οι πολίτες οφείλουν να έχουν γνώση της Ιστορίας τους για να μην επαναλάβουν τα σφάλματα του παρελθόντος. Οφείλουν, όμως, ταυτόχρονα να κάνουν και την αυτοκριτική τους χωρίς ωραιοποιήσεις και απλοποιήσεις. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να επαναλάβουν τα ίδια ολέθρια λάθη. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο να διαβάζουμε Ιστορία. Η διδασκαλία της στα σχολεία είναι αναγκαίο να υπηρετεί τον στόχο της διαμόρφωσης της εθνικής ταυτότητας χωρίς διαστρεβλώσεις ή υπερβολές, αλλά να βασίζεται στα πορίσματα της ιστορικής έρευνας» τονίζει, μεταξύ άλλων, και προσθέτει:

«Στο πρόσφατο παρελθόν μας, η άγνοια της Ιστορίας μάς παρέδωσε στη δίνη του ακραίου εθνολαϊκισμού και στοίχισε πολύ ακριβά σε εμάς και στις επόμενες γενιές Ελλήνων. Αδιαμφισβήτητα, η επιστημονική γνώση της Ιστορίας μπορεί να μας σώσει από πολλά δεινά».

Η 9η Μαΐου μας θυμίζει πως η Δημοκρατία και η Ελευθερία δεν είναι αυτονόητες

«Η νίκη κατά του ναζισμού και του φασισμού πρέπει να παραμείνει ζωντανή στη συλλογική μας μνήμη ως ένα θρίαμβος της Ελευθερίας. Πρέπει να μας θυμίζει πως ποτέ ξανά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή καμία μορφή επεκτατικής πολιτικής με την υιοθέτηση του πνεύματος κατευνασμού, όπως μας δίδαξε η αποτυχία της πολιτικής του Τσάμπερλεϊν προς τον Χίτλερ» αναφέρει επίσης ο κύριος Κυμπουρόπουλος, υπογραμμίζοντας:

«Η συσσωρευμένη εμπειρία μας από το τι πέτυχε και τι απέτυχε τα τελευταία 100 χρόνια, μας διδάσκει τη σημασία των υπερεθνικών και διακρατικών οργανισμών. Η αχρήστευση της Κοινωνίας των Εθνών οφείλει να μας αποτρέψει από το να κάνουμε το ίδιο με τον ΟΗΕ και με τους ειδικευμένους Οργανισμούς του (Υγείας, Πολιτισμού, Εμπορίου, Εργασίας κ.α.). Να θυμόμαστε τη μεγάλη νίκη κατά του Ναζισμού αλλά και τι την ακολούθησε. Αναφέρομαι στην καχυποψία ανάμεσα στους νικητές και τον πολυετή Ψυχρό Πόλεμο».

Επισημαίνει δε πως παρότι «η μεγάλη αυτή νίκη», προσέφερε στους λαούς ειρήνη, ακολούθησαν «δεκαετίες ανασφάλειας και φόβου για έναν Αρμαγεδδώνα». «Αν και ο μεγάλος πόλεμος ποτέ δεν ξεκίνησε, ολοκληρωτικά καθεστώτα και μικρότερες συγκρούσεις αιματοκύλησαν τον κόσμο».

Τέλος, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, αναφέρεται στους λόγους που καθιστούν διαχρονικά την 9η Μαΐου όλο και πιο επίκαιρη.

«Η λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι επίκαιρη στις μέρες μας λόγω της έξαρσης φαινομένων προστατευτισμού, της ανόδου λαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων διαφορετικών φαιοκόκκινων αποχρώσεων, την ενίσχυση του φόβου για τον άλλο και της διαρκώς επανεμφανιζόμενης περιχαράκωσης γύρω από διάφορες ιδέες. Το πρόσφατο παρελθόν βρίθει παραδειγμάτων από ανθρώπους που έφτασαν στον φόνο για την τάξη (Marfin) ή το έθνος (Φύσσας), θυμίζοντας Μεσοπόλεμο».

Και καταλήγει:

«Η 9η Μαΐου μας θυμίζει πως η Δημοκρατία και η Ελευθερία δεν είναι αυτονόητες, πως οφείλουμε καθημερινά να αγωνιζόμαστε για την προάσπισή τους και τη βελτίωση τους. Βρίσκω σημειολογικά ταιριαστό που η νίκη κατά του ναζισμού συμπίπτει με την Ημέρα της Ευρώπης».

Γραπτή Ερώτηση και τροπολογίες υπέρ των Δημοσιογράφων και της Ελευθερίας του Λόγου| 7 Μαΐου 2020

Γραπτή Ερώτηση και τροπολογίες υπέρ των Δημοσιογράφων και της Ελευθερίας του Λόγου| 7 Μαΐου 2020

Η βιωσιμότητα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και η αξιοπρεπής διαβίωση των εργαζομένων σε αυτόν αποτελεί ζήτημα ποιότητας δημοκρατίας και εύρυθμης λειτουργίας τω θεσμών. Σε μία εποχή που οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη λαμβάνουν έκτακτα μέτρα και η διάδοση ψευδών ειδήσεων αποτελεί την ζώσα καθημερινότητα, η παρουσία του Τύπου αποτελεί την βασική ασπίδα προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, του πλουραλισμού, του ελέγχου της εξουσίας και της σωστής ενημέρωσης των πολιτών.    

Προχώρησα σε δύο κινήσεις για την υποστήριξη των δημοσιογράφων, που πλήττονται κυρίως από την παρούσα κρίση αλλά και από τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας.

Κατέθεσα γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας την χρηματοδοτική υποστήριξη των δημοσιογράφων, ιδίως του έντυπου τύπου, από το πρόγραμμα έκτακτης χρηματοδοτικής ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας παράλληλα την παροχή δωρεάν πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας προγράμματα Δια Βίου Μάθησης, για την υποστήριξη του θεσμικού τους ρόλου στη μάχη κατά των ψευδών ειδήσεων.

Επιπλέον, κατέθεσε σειρά τροπολογιών στην γνωμοδότηση της Επιτροπής Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον Κύπριο Ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά, αναφορικά με «την Προστασία των Δημοσιογράφων στην Ευρώπη, τη Ρητορική Μίσους, την Παραπληροφόρηση και το Ρόλο των Πλατφορμών» ζητώντας:

Μέτρα για την ενίσχυση της ελευθερίας του λόγου.

  • Την αντιμετώπιση των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων στα ειδησεογραφικά μέσα και την αντιμετώπιση της κλοπής των πνευματικών δικαιωμάτων του από διαδικτυακές πλατφόρμες.
  • Την ενίσχυση των ανεξάρτητων εποπτικών αρχών.- Την αντιμετώπιση του ασφυκτικού ελέγχου των ΜΜΕ από Κυβερνήσεις, της Κεντρικής Ευρώπης.
  • Την βελτιστοποίηση της συνεργασίας Κυβερνήσεων και Εποπτικών Αρχών για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους (hate speech) στα ΜΜΕ.
  • Την εξασφάλισης  της προσωπικής ασφάλειας των ερευνητών-δημοσιογράφων και μέτρα για προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.