Διαχείριση ενδοοικογενειακής βίας| kathimerini.gr


Άρθρο του Στέλιου Κυμπουρόπουλου για την kathimerini.gr.

Μετά και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δικαίως καλομάθαμε στη βεβαιότητα της ξεγνοιασιάς. Δεν ήμασταν ακριβώς έτοιμοι να δεχθούμε τον περιορισμό της ελευθερίας μας, όμως, δυστυχώς ο κορωνοϊός δεν μας ρώτησε. Ο περιορισμός μας στο σπίτι γίνεται για να μας προστατέψει. Αναμφίβολα, ενός εγκλεισμού, μύρια κακά έπονται. Φοβάμαι για τις δοκιμαζόμενες ανθρώπινες σχέσεις, λόγω της δοκιμαζόμενης ψυχολογίας μας.

Αν και θα ήθελα να διαψευστώ, αισθάνομαι ότι σύντομα το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας θα είναι, ξανά, επίκαιρο. Πέραν της παραμονής στο σπίτι, το άγχος για την επόμενη μέρα, η πολύωρη συνύπαρξη και ήδη σοβούσες προβληματικές καταστάσεις που εντοπίζονται σε κάθε οικογένεια, ενδέχεται να οξυνθούν με αποτέλεσμα τις, όχι και τόσο σπάνιες, ενδοοικογενειακές εντάσεις. (Ενδεικτικά, τα στατιστικά δεδομένα φανερώνουν διαρκή αύξηση του φαινομένου στη χώρα μας. Το 2018 καταγράφηκαν περισσότερες από 4.700 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας).

Βάσει του ν. 3500/2006, πέραν της ποινικής αντιμετώπισης του θύτη, προβλέπεται κοινωνική συμπαράσταση και αρωγή των θυμάτων υλικά και ψυχολογικά από αρμόδιους του υπουργείου Υγείας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο νόμος συμπεριλαμβάνει την αστική υποχρέωση των πολιτών να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά στις αστυνομικές αρχές.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ήδη ιδρύσει την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας με 73 υπηρεσίες πανελλαδικά και ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς που παρακολουθούν τέτοιες υποθέσεις βίας, με στόχο την προστασία, υποστήριξη και πρόληψη δευτερογενούς θυματοποίησης, την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την επιμόρφωση αστυνομικών. Επίσης, την περίοδο κρίσεων είναι σημαντική η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω των τηλεφωνικών γραμμών SOS 15900 ή 1440 του Συνδέσμου για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, οι οποίες λειτουργούν 24/7 για όλη τη χώρα. Οι αστυνομικές αρχές συνεργάζονται με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), το οποίο αποτελεί τον εθνικό συντονιστικό φορέα παροχής αρωγής και προστασίας σε θύματα βίας στην Ελλάδα, τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, τις κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και με την κοινωνία των Πολιτών.

Διεθνώς εντοπίζονται κάποια καλά εργαλεία πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου. Ενδεικτικά, υπάρχει η τηλεφωνική και ηλεκτρονική παροχή συμβουλών 1800RESPECT. Ενα ακόμα εργαλείο που απευθύνεται σε ηλικίες 12-18 ετών, είναι το REaDAPt, που συνιστά εκπαιδευτικό εργαλείο υποστήριξης, ανάκαμψης και οικοδόμησης καλών σχέσεων για εφήβους, που έχουν υποστεί κάποια μορφή ενδοοικογενειακής βίας, είτε στην οικογένειά τους είτε στις σχέσεις τους. Αν και το REaDAPt έχει αναπτυχθεί για χρήση κυρίως σε εκπαιδευτικό περιβάλλον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κοινωνικούς φορείς με συμβουλευτικό ρόλο, από ψυχολόγους, γονείς ή συγγενείς/φίλους, που θέλουν να βοηθήσουν. Πολύ σημαντικό σε όλες τις περιπτώσεις είναι να γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε μόνοι/ες μας και ότι μπορούμε πάντα να ζητήσουμε από κάπου βοήθεια.

Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τις κρίσεις εν τη γενέσει τους, προσφεύγοντας στη μουσική ή σε ασκήσεις ηρεμίας. Δε χρειάζεται να αντιδρούμε εν θερμώ. Βεβαίως, ας αναγνωρίζουμε ότι ο θυμός είναι ανθρώπινος. Κι όπως λέγεται, «το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο, όμως το να συγχωρείς είναι θεϊκό».

Ο, τι και αν συμβαίνει με τον θυμό βιώνεται από όλους τους ανθρώπους, αλλά εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο. Οι συναισθηματικές μας αντιδράσεις θα γίνουν συνήθειες, «έξεις» κατά τον Αριστοτέλη, και στη συνέχεια «φυσικοποιούνται», λέγοντας για παράδειγμα: «Είναι στο αίμα του. Θυμώνει εύκολα και γίνεται άλλος άνθρωπος». Πρέπει να σπάσουμε τέτοιους φαύλους κύκλους. Μπορούμε μέσα από πρακτικές, όπως οι ανωτέρω, να μη μετατρέπουμε τις βίαιες αντιδράσεις που πηγάζουν από το συναίσθημα του θυμού μας, ως συνήθεια, αλλά να τον εξωτερικεύουμε σε πράγματα μη επιβλαβή για τους γύρω μας και εμάς τους ίδιους. Σε κάθε περίπτωση είναι ευθύνη όλων μας, είτε ως θύματα είτε ως εν δυνάμει θύτες να αποτρέπουμε πράξεις βίας.

COVID-19| Χρήσιμες συμβουλές κατά την παραμονή μας στο σπίτι

COVID-19| Χρήσιμες συμβουλές κατά την παραμονή μας στο σπίτι

Οι δύσκολες καταστάσεις φέρνουν εντάσεις και το συσσωρευμένο άγχος αποφορτίζεται στο κοντινό περιβάλλον, με μη παραγωγικό τρόπο. Πρέπει όλοι να βρούμε τη ψυχική δύναμη να σταματήσουμε το κακό, προτού αυτό μεγαλώσει, με διόδους που μας επιτρέπουν να εξωτερικεύουμε τα συναισθήματα μας για να επιλύουμε συγκρούσεις και όχι να τις επιτείνουμε.

Μετά το τέλος της κρίσης, αποτελούν το βασικό τρόπο για την δημιουργική χρήση της ενέργειας μας. Επίσης, πρέπει να καταλαβαίνουμε μέσα από εσωτερικό μονόλογο ποια είναι η πραγματική πηγή του θυμού μας και να προσπαθούμε μόλις ηρεμήσουμε να την επιλύσουμε με διάλογο. Ακόμη, κρίσιμο είναι να μη διστάζουμε να ζητάμε συγνώμη και να συγχωρούμε τους ανθρώπους μας. Όπως και εμείς, και αυτοί την ώρα που λένε κάτι, μπορεί να μην έχουν σκεφτεί καλά τι συνέπειες μπορεί να έχουν στους ανθρώπους τους.

Συστήνεται:

  • Να μην μένουμε με τις πυτζάμες τις ημέρες που διαρκή ο εγκλεισμός. Να ντυνόμαστε, όπως στην κανονικότητα.
  • Να έχουμε μια λίστα με τις υποχρεώσεις της ημέρας. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε δημιουργικά το χρόνο μας μέσα στο σπίτι, καθώς οι δυνατότητες αυτοβελτίωσης, εκπαίδευσης και σχεδιασμού του καλύτερου μέλλοντος μας διαδικτυακά είναι άπειρες. Οι υποχρεώσεις πρέπει να συνοδεύονται με τις απαραίτητες ενδιάμεσες δραστηριότητες αποφόρτισης.
  • Να βάλουμε στόχο να τρώμε και να κοιμόμαστε σωστά και σε σταθερές ώρες (αδιαμφισβητητα διευκολυνόμαστε).
  • Να βοηθάμε τους άλλους.
  • Να επικοινωνήσουμε με παλιούς φίλους στο βαθμό που είναι εφικτό διαδικτυακά.
  • Να χρησιμοποιούμε τα ψύχραιμα μέσα ενημέρωσης και να προτιμούμε να εστιάζουμε στις θετικές ειδήσεις αντί για τις αρνητικές.
  • Να εντάξουμε στην ημέρα μας την προσευχή και/ή τον διαλογισμό, καθώς αποδεδειγμένα βοηθούν τη ψυχική μας υγεία.
  • Να συμβουλεύομαστε ειδικούς ψυχικής υγείας. Έχουμε το χρόνο να ξεκινήσουμε συνεδρίες ψυχανάλυσης αλλά και να συμβουλευτούμε ψυχολόγους για θέματα που μας προβληματίζουν.

Η επόμενη μέρα της πανδημίας| real.gr

Άρθρο του Στέλιου Κυμπουρόπουλου για το real.gr


Η πανδημία CoViD-19 απέδειξε πως τα κράτη μεμονωμένα είναι ανίσχυρα να ανταπεξέλθουν σε απρόσμενες υγειονομικές προκλήσεις και ότι μια κρίση τέτοιου βεληνεκούς μπορεί να απειλήσει τα συστήματα υγείας τους με κατάρρευση.

Ταυτόχρονα, ελλείψεις σε εξοπλισμό, προσωπικό και υποδομές, ανέδειξαν τη σημασία της ύπαρξης κοινών πολιτικών υγειονομικής διαχείρισης, έρευνας για την εύρεση εμβολίων αλλά και προτύπων περιορισμού του γενικού πληθυσμού σε συνθήκες καραντίνας.

Η Ευρώπη βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο της νόσου και κλονίζεται από το δράμα της Ιταλίας και της Ισπανίας με χιλιάδες νεκρούς. Οφείλουμε να αναζητήσουμε τα αίτια που προκάλεσαν αυτήν την τραγωδία και τις αποφάσεις που καθυστερημένα ελήφθησαν, όμως πρέπει να προετοιμαστούμε και για το μέλλον. Η κρίση αυτή να λειτουργήσει ως δίδαγμα και να αναπτύξουμε ισχυρές βάσεις για την υγειονομική ενοποίηση της Ευρώπης ώστε να προστατεύσουμε τους πολίτες της από νέες πανδημίες αλλά και να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας σε ηπιότερους καιρούς.

Ήρθε η ώρα για την Ένωση να αναπτύξει κοινοτικές δομές υγείας με αποφασιστικότητα. Τα βήματα που χρειάζεται να γίνουν είναι άμεσα, αδάπανα και θα έχουν ευεργετικές συνέπειες στην λειτουργία των Συστημάτων Υγείας των Κρατών-Μελών.

Αρχικά, η θέσπιση ενός κοινού προγράμματος ελάχιστου εμβολιασμού, το οποίο θα καλύπτει όλες τις ηλικίες και θα ισχύει σε όλα τα Κράτη-Μέλη κρίνεται πλέον απαραίτητη. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να συνταχθεί με κριτήρια αμιγώς επιστημονικά και η προμήθεια και παροχή των εμβολίων να πραγματοποιούνται μέσω μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Αρχής. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτευχθεί η διαθεσιμότητα τους σε λογικό κόστος και χωρίς να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στους χρόνους παράδοσης ή στον τύπο του εμβολίου.

Στη συνέχεια, αυτή η Κοινή Ευρωπαϊκή Αρχή, θα μπορούσε να αναλάβει τις πολιτικές παραγγελίας του υγειονομικού και ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού συνολικά και τιμολόγησης τους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτύγχανε επάρκεια φαρμάκων σε όλα τα Κράτη-Μέλη κατά την διάρκεια του χρόνου, θα συμπίεζε το κόστος αγοράς αυτών και του ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να αποτρέψει φαινόμενα ανεξέλεγκτων φαρμακευτικών δαπανών εις βάρος των κρατικών προϋπολογισμών και αδικαιολόγητης συμπίεσης του κόστους προς επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, πάντα υπό το πρίσμα της διαφάνειας. Η υγεία των πολιτών δεν μπορεί να είναι το πεδίο κερδοσκοπίας κανενός, πόσο μάλλον το μέσο επίτευξης αλλότριων κυβερνητικών στόχων.

Ο στόχος του κοινού ευρωπαϊκού εμβολιαστικού προγράμματος και η δημιουργία Κοινής Ευρωπαϊκής Αρχής Παραγγελιών και Τιμολόγησης Φαρμάκων μπορεί να επιτευχθεί με τον ίδιο τρόπο που συγκροτήθηκε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι εκάστοτε εθνικές αρχές εμβολιασμού και παραγγελιών θα τεθούν υπό κοινή διοίκηση, λειτουργώντας με κοινά πρωτόκολλα και μηχανισμούς, ως παραρτήματα πραγμάτωσης της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Φαρμάκων και Υγείας. Η Αρχή θα εποπτεύεται πολιτικά από το Συμβούλιο Υπουργών Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο και θα επικυρώνει την διοίκηση της. Με την ανακατεύθυνση εθνικών μηχανισμών και διαδικασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Αρχή αυτή μπορεί να συγκροτηθεί χωρίς πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος για τους Ευρωπαίους πολίτες, με αποτέλεσμα την παροχή ποιοτικότερης περίθαλψης και αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας για όλους τους Ευρωπαίους ανεξάρτητα από το Κράτος-Μέλος στο οποίο ζουν.

Η κρίση της πανδημίας θα τελειώσει. Η επόμενη μέρα θα μας βρει κλονισμένους οικονομικά και κοινωνικά όμως δεν πρέπει να μας βρει καταρρακωμένους αλλά αποφασισμένους να βελτιώσουμε την περίθαλψη των πολιτών μας. Από αυτήν την κρίση πρέπει να λάβουμε τα σωστά μηνύματα. Η προστασία μας σίγουρα είναι και ατομική ευθύνη, αλλά αν μάθουμε τώρα από τα λάθη και τις ελλείψεις μας, την επόμενη φορά θα είναι και Ευρωπαϊκή.

Πανδημία Covid-19| Δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας

Πανδημία Covid-19| Δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας

Σε στιγμές σαν και αυτή εδώ, τόσο κρίσιμες και ταυτόχρονα πρωτόγνωρες, οφείλουμε να επιστρατεύουμε όλες τις δυνάμεις μας και να δινόμαστε στον «αγώνα», με όποιον τρόπο και «όπλα» διαθέτει ο καθένας.
Με αλληλεγγύη, με σεβασμό, με αγάπη για τον εαυτό και το συνάνθρωπό μας.
Γι’ αυτό και από σήμερα θα προσφέρω δωρεάν τις υπηρεσίες μου ως ψυχίατρος στους συνανθρώπους μας που χρειάζονται ψυχική και ψυχολογική στήριξη λόγω της πρωτόγνωρης συνθήκης την οποία βιώνουμε εξ αιτίας της επιδημίας του Covid-19.
Μπορείτε να με βρείτε καθημερινά, 12.00-13.00 και 18.00-19.00 στη διαδικτυακή πλατφόρμα Melapus, κάνοντας κλικ εδώ.

Μέσω αυτού του συνδέσμου μπορείτε να συνομιλήσετε με όλους τους συναδέλφους που προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους για τον ίδιο σκοπό.
Οι δωρεάν υπηρεσίες προσφέρονται από την Περιφέρεια Αττικής και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), με την στήριξη της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας (ΕΨΕ) και της Melapus.

kympouropoulos_melapus

Κορονοϊός: Ευκαιρία για ανασυγκρότηση και φροντίδα| meallamatia.gr

Άρθρο του Στέλιου Κυμπουρόπουλου για το meallamatia.gr

Ολόκληρος ο πλανήτης, ολόκληρη η ανθρωπότητα ταλανίζεται από έναν ακάλεστο επισκέπτη, από έναν αόρατο ιό, τον κορονοϊό. Ένας ιός που ξεκίνησε το ταξίδι του από την Ουχάν της Κίνας, κι έχει καταφέρει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να φθάσει, να εξαπλωθεί παντού.

Ο κορονοϊός είναι ένας πολύ “κοινωνικός” ιός, μιας και αγαπάει κι έχει χάρισμα να προσθέτει χιλιάδες στη λίστα των φίλων του πολύ γρήγορα, να προκαλεί πνευμονία σε όσες/όσους τον αψήφησαν, κι πολλές φορές να τους οδηγεί στον θάνατο.

Γι’ αυτόν τον λόγο, πάρθηκαν κάποια σημαντικά και αυστηρά μέτρα, έτσι ώστε να αποφύγουμε όσο γίνεται μια γνωριμία, με εκείνον. Βασικό μέτρο προφύλαξης και παρεμπόδισης εξάπλωσης του ιού –  “φάντασμα”, είναι η παύση των περιττών εξόδων, ο εγκλεισμός στο σπίτι. Ένα μέτρο βάρβαρο, μιας και μας αναγκάζει να μείνουμε σπίτι , αλλά κι αναγκαίο.

Μένουμε Σπίτι

Ο εγκλεισμός στο σπίτι, λοιπόν, το γνωστό κι ως “είμαστε σε καραντίνα” ή “ #Μένουμε_σπίτι”, έχει τα οφέλη του. Αρχικά, έχουμε την ευκαιρία για ένα μικρό διάλειμμα, και να αδράξουμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Να κάνουμε πράγματα, που δεν μπορούσαμε να κάνουμε, λόγω των υποχρεώσεων μας, τις υπόλοιπες μέρες, ή να κάνουμε την αγαπημένη συνήθεια όλων μας, το «cocooning». Μια πρόταση και του ίδιου μας του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο προσωπικό καταφύγιο μας, στο σπίτι μας, μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Από το να διαβάσουμε ένα καλό βιβλίο, να δούμε σε επανάληψη την αγαπημένη μας σειρά, να μαγειρέψουμε και να ανακαλύψουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Ίσως, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, τη δεδομένη χρονική περίοδο, να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας, να μιλήσουμε με τον ίδιο, να πραγματοποιήσουμε έναν απολογισμό, να δούμε τι έχουμε κάνει. Να δούμε, δηλαδή, τί έχουμε πράξει σωστά και τι λάθος, και να αναζητήσουμε τις αιτίες αυτών. Κι έπειτα, να καταστρώσουμε τα επόμενα μας σχέδια.

Είναι ώρα, να δείξουμε ποιοι πραγματικά είμαστε

Αυτός ο εγκλεισμός στο σπίτι, ο οποίος μπορεί να διακόπτεται για ένα περπάτημα ή μια βόλτα στη φύση, είμαι βέβαιος ότι είναι απαραίτητος και θα μας βγάλει πιο δυνατούς και πιο σωστούς από πριν. Είναι ώρα, να δείξουμε ποιοι πραγματικά είμαστε και τι θέλουμε από την ίδια τη ζωή και τους γύρω μας. Ο εγκλεισμός, η προφύλαξη και γενικά η στάση που θα κρατήσουμε τώρα και τις επόμενες μέρες έως να τελειώσει αυτή η λαίλαπα, θα αποδείξουν πολλά.

Οφείλουμε σε εαυτούς, οικογένεια, συγγενικούς φίλους και γνωστούς, να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, να μένουμε σπίτι, να γίνουμε η άμυνα τους. Μπορεί να μένουμε μακριά τους, αλλά διατηρούμε την επαφή μαζί τους, εξ ’αποστάσεως. Είναι δείγμα σοβαρότητας, υπευθυνότητας, αγάπης. Γιατί αγαπώ σημαίνει νοιάζομαι. Νοιάζομαι σημαίνει φροντίζω. Ώρα για φροντίδα, τόσο του ίδιου μας του εαυτού, όσο και των γύρω μας.

Θέμα: Προστασία των αστέγων κατά τη διάρκεια της κρίσης του Κορονοϊού| 20 Μαρτίου 2020

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003020/2019 προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού

Λόγω κορονοϊού, μια κοινωνικά ευπαθής ομάδα που πλήττεται είναι αυτή των αστέγων, που προσεγγίζει τους 400.000 πολίτες στην ΕΕ. Παρά τα άρθρα 16 «Υγειονομική περίθαλψη» και 19 «στέγαση και βοήθεια για τους άστεγους» του ευρωπαϊκού πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων, δεν έχουν ληφθεί οργανωμένα μέτρα για την (υγειονομική) προστασία τους από όλα τα Κράτη Μέλη. Στον άστεγο πληθυσμό αναμένεται να υπάρχει ταχύτερη διασπορά του ιού, ενισχύοντας την ανάγκη υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό επιφέρει περισσότερα έξοδα, εν αντιθέσει με την πρόληψη εξάπλωσης του και σε αυτή την ομάδα. Η ελλιπής συνεργασίας μεταξύ του τομέα υγείας και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών εμποδίζει την πρόσβαση των αστέγων στις απαραίτητες υπηρεσίες.

Στην παρούσα κατάσταση, ενδεικτικά υπέρ της προστασίας αστέγων έχουν κινηθεί: Καλιφόρνια (150 εκατομμύρια δολάρια), Ηνωμένο Βασίλειο (3,2 εκατομμύρια λίρες σε τοπικές αρχές για διαμονή-υπηρεσίες προς όφελος αστέγων), Σαν Φρανσίσκο (καταφύγια σε εκκλησίες, αμφιθέατρα σχολείων, κρατικές περιουσίες) και Γαλλία (κέντρα αυτοαπομόνωσης άστεγων). 

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για το συντονισμό των δράσεων των Κρατών Μελών για τη προστασία των αστέγων στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης;

2. Σκοπεύει να συνεργαστεί με την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα για τη γρήγορη προστασία των αστέγων;

3. Σκοπεύει να συντονίσει την διάχυση καλών πρακτικών στο επίπεδο των ευρωπαϊκών πόλεων;

Μένουμε σπίτι- και το κάνουμε από επιλογή!

Μένουμε σπίτι- και το κάνουμε από επιλογή!

Μένουμε σπίτι και το κάνουμε από επιλογή!
Αυτό είναι το σύνθημα, αυτή την περίοδο, για την υγεία μας.
Καταλαβαίνω πως δεν είναι εύκολο. Είναι μια δύσκολη διαδικασία που τη βιώνω κι εγώ. Είμαι ένας νέος άνθρωπος και έχω μάθει στη μέχρι τώρα ζωή μου να είμαι έξω, να κυκλοφορώ και να δημιουργώ εκτός σπιτιού. Αυτή τη χρονική περίοδο, όμως, πρέπει να επιλέξω να βρίσκομαι εντός σπιτιού. Να είμαι εδώ, γιατί η Ελλάδα, όπως και όλος ο κόσμος, βρίσκεται σε μια δύσκολη στιγμή. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Να μείνουμε σπίτι, να αλλάξουμε λίγο τις συνήθειές μας και να ζήσουμε διαφορετικά κάνοντας αυτό που λέγεται «Δημιουργική Προσαρμογή». Δεν πρέπει να θεωρήσουμε πως το σπίτι μας είναι φυλακή. Είναι μια διέξοδος σε έναν νέο τρόπο ζωής που θα διαρκέσει για λίγο. Αυτή η μικρή «στάση» θα μας βοηθήσει να δούμε το μέλλον με μεγαλύτερη υγεία.
Ελπίζω να το κάνουμε όλοι από την καρδιά και τα βάθη της ψυχής μας. Όταν έξω υπάρχει ρευστότητα, μέσα στο σπίτι υπάρχει πραγματική ασφάλεια.
Και αυτή την ασφάλεια μπορούμε να τη μοιραστούμε είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο.


Τηλεσυνάντηση με τον Αναπ. Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο

Τηλεσυνάντηση με τον Αναπ. Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο

Μπορεί να μένουμε στο σπίτι αλλά η εργασία δεν σταματάει ποτέ! Πριν από λίγες ώρες, στα πλαίσια της προγραμματισμένης συνάντησης που είχαμε με τον Αναπ. Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, ολοκληρώσαμε μέσω Skype μια γόνιμη συνάντηση. Τα θέματα υψηλής προτεραιότητας για το Υπουργείο αυτό το χρονικό διάστημα αφορούν στον κορονοϊό που πλήττει τη χώρα μας, στο μεταναστευτικό-προσφυγικό αλλά και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Κάποια από τα πιο σημαντικά σημεία της κουβέντας μας που με χαρά θέλω να σας μεταφέρω είναι ότι οι ροές των μεταναστών είναι πλέον ελάχιστες και πλήρως διαχειρίσιμες, χωρίς να έχει διαπιστωθεί κανένα κρούσμα κορονοϊού.
Ο κ. Κουμουτσάκος μεταφέροντας μου την ισχυρή πυγμή και θέλησή του, με πληροφόρησε ότι έχει καταθέσει πολύ σημαντικές προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την παροχή ασύλου, την πολιτκή και τις ποινές των διακινητών αλλά και ένα σημαντικό σύμφωνο μεταξύ Ιταλίας, Ισπανίας, Μάλτας, Ελλάδας και Κύπρου μέσω του οποίου ζητούν αλληλεγγύη και στήριξη για τις εισροές μεταναστών που δέχονται.

#CoronaTimes ή διαφορετικά, στον αστερισμό του κορονοϊού

#CoronaTimes ή διαφορετικά, στον αστερισμό του κορονοϊού

Δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας, αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Και είναι δύσκολα όχι τόσο για τη φύση του ιού αλλά περισσότερο για την υπευθυνότητα που πρέπει να δείξουμε με τη σταση μας, στους δικούς μας ανθρώπους.