Αποτίμηση Εκδήλωσης: Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Εργασιακή απασχόληση των ατόμων με αναπηρία

Αποτίμηση Εκδήλωσης: Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Εργασιακή απασχόληση των ατόμων με αναπηρία

Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η Γραμματεία Ατόμων με Αναπηρία της Νέας Δημοκρατίας και ο Ευρωβουλευτής κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, συνδιοργάνωσαν ανοικτή εκδήλωση με τίτλο: «Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Εργασιακή απασχόληση των ατόμων με αναπηρία», το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 στις  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη από το 1992  ως μία προσπάθεια υπενθύμισης των κοινωνικών δικαιωμάτων των ανάπηρων ατόμων καθώς και ως μία προσπάθεια οικοδόμησης ενός πιο δίκαιου, ισότιμου και βιώσιμου κόσμου για όλους.

Την Εκδήλωση τίμησαν ως Ομιλητές ο Υπουργός Επικρατείας κος Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος απέστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα και ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κος Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Στη συζήτηση του πάνελ συμμετείχαν με σειρά τοποθέτησης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κος Άδωνις Γεωργιάδης, ο γονέας κος Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής κα Ζέττα Μακρή, η εκπαιδευτικός κα Μαρία Κουτσοκώστα, ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κος Κωστής Χατζηδάκης, η ραδιοφωνική παραγωγός κα Άννα  Μπαλάν, η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Δόμνα Μιχαηλίδου,  ο Ευρωβουλευτής κος Στέλιος Κυμπουρόπουλος και ο Γραμματέας Ατόμων με Αναπηρία της Ν.Δ  κος Κωνσταντίνος Λολίτσας.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ κος Παύλος Μαρινάκης και προχώρησαν σε εισαγωγικά σχόλια ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού κος Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας κος Γιώργος Σταμάτης.

Η εκδήλωση συντονίστηκε από την Δημοσιογράφο κα Αθηναΐς Νέγκα.

Ο κ. Κυμπουρόπουλος στην εισαγωγική του τοποθέτηση σε έντονα προσωπικό ύφος δήλωσε ότι « οι νοοτροπίες αλλάζουν, αυτό το μήνυμα, επιθυμώ να περάσουμε σήμερα…να μην κοιτάμε την διαφορετικότητα αλλά να είναι κάτι συνηθισμένο κάτι καθημερινό. Η αναπηρία δεν είναι η βλάβη, αναπηρία είναι όλα αυτά τα εμπόδια και οι δυσκολίες που βάζει η κοινωνία σε κάποιον σαν εμένα».

Ο κ. Λολίτσας στην τοποθέτηση του ανέφερε « πως η ίδρυση της Αυτόνομης Γραμματείας ΑμεΑ το 2019 από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν το πρώτο στίγμα της πορείας για τα θέματα της αναπηρίας που ακολούθησε».

Ο κ. Μαρινάκης εστίασε στην Εθνική πολιτική για τα άτομα με αναπηρία και τόνισε ότι «Η μεγάλη διαφορά μας λοιπόν με τους προηγούμενους, είναι ότι εμείς μιλάμε για πολιτικές που ήδη εφαρμόστηκαν. Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να πανηγυρίζουμε, αλλά να μας κάνει ακόμα πιο δυνατούς και πιο υπεύθυνους για να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση, ώστε κανένας να μην μείνει πίσω».».

Ο κ. Γιατρομανωλάκης δήλωσε ότι «στον πολιτισμό στόχος μας είναι η καθολική προσβασιμότητα, για όλες τις μορφές αναπηρίας και σε όλες τις πτυχές του πολιτισμού και όταν καταναλώνουμε πολιτισμό αλλά και ως δημιουργοί, ως εργαζόμενοι στον πολιτισμό» και ανέφερε το παράδειγμα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «το οποίο είναι το μόνο μουσείο στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι προσβάσιμο και αισθητηριακά φιλικό στα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού».

Ο κ. Σταμάτης  ανέφερε ότι « για να φτάσουμε εδώ που είμαστε, δεν πρέπει να ξεχάσουμε πως το αναπηρικό κίνημα κράτησε τα κεκτημένα των ατόμων με αναπηρία την περίοδο των μνημονίων αλλιώς σήμερα θα έπρεπε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος… Αν δεν συμπορευτούμε όλοι μαζί δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε λύση στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία».

Ο κ. Γεραπετρίτης στο μήνυμα του αφού ανέφερε τις πολλαπλές δράσεις που έχουν ληφθεί στα πλαίσια Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα άτομα με αναπηρία και εμφατικά δήλωσε ότι  «έχουν ληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για βελτιώσουμε την εργασιακή ένταξη, γιατί για εμάς δεν έχει τόσο σημασία η ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία επιδοματικά, που είναι αναγκαίο αλλά δεν είναι αρκετό, σημασία έχει να μπορέσουν να ενταχθούν αρμονικά στην κοινωνία και στο εργασιακό περιβάλλον».

Ο κ. Βαρδακαστάνης κατά την τοποθέτηση του πρόσθεσε ότι « η αναπηρία είναι τμήμα της ανθρώπινης ποικιλομορφίας. Η αναπηρία δεν έχει ούτε κόμμα, ούτε χρώμα, είναι μία βαθιά πολιτική, κοινωνική ανθρώπινη υπόθεση» και συνέχισε «Στηρίξαμε και στηρίζουμε όλες τις μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, γιατί είναι τακτοποίηση εκκρεμοτήτων του παρελθόντος, όμως και σημαντικές εκκρεμότητες. Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό να συνδεθεί η αύξηση των επιδομάτων με τον μηχανισμό της αύξησης των συντάξεων»

Στην διάρκεια της συζήτησης στα πλαίσια του πάνελ:

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε « εμείς δεν βλέπουμε τα άτομα με αναπηρία ως οικονομικό βάρος, για την κοινωνία, το ακριβώς αντίθετο η λογική μας είναι συμπεριληπτική, προσθέτουν στην οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη της Ελλάδας, δεν αφαιρούν… συζούν και προσφέρουν, όσο προσφέρουμε και εμείς. Τα άτομα με αναπηρία είναι ένα κομμάτι ισότιμο και προοδεύει μαζί με εμάς»

Ο κ. Αγγελόπουλος μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων και γονέας παιδιού με αυτισμό, μοιράστηκε προσωπικά του βιώματα και ζήτησε «να δοθούν ευκαιρίες στα άτομα με αναπηρία καθώς αυτό είναι πολύ μεγαλύτερη η ευχαρίστηση που παίρνουν, όταν κάνουν κάτι και η ευχαρίστηση που δίνουν». Κλείνοντας δήλωσε «Θέλω να ευχαριστήσω για την Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα άτομα με αναπηρία τους παριστάμενους».

Η κα Μακρή αφού έκανε μία αναδρομή στις σημαντικές δράσεις του Υπουργείου Παιδείας στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης δήλωσε ότι «για εμάς η εκπαίδευση θέλουμε να είναι συμπεριληπτική… στόχος είναι με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ να κάνουμε ακόμα πιο έντονη την πρόωρη εκπαιδευτική παρέμβαση» Στοχεύουν στην « αναβάθμιση του ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Κλείνοντας δήλωσε ότι «όσα κάνουμε μας δεσμεύουν για να κάνουμε ακόμα περισσότερα στο μέλλον»

Η κα Κουτσοκώστα η οποία γεννήθηκε με αχονδροπλασία σε συνδυασμό με νανισμό μίλησε για τα βιώματα της και την καθημερινότητα της ως εκπαιδευτικού μεταξύ άλλων είπε πως «Η οικογένεια μου δεν με αντιμετώπισε ποτέ ως κάτι διαφορετικό, ως κάτι ξεχωριστό από τα άλλα τρία παιδιά της οικογένειας….Πρέπει στα παιδιά να μάθουμε το διαφορετικό και εν έτει 2022 υπάρχει μεγάλη πρόοδος σε αυτό».

Ο κ. Χατζηδάκης εστίασε στην δράση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και δήλωσε ότι «έχει κάνει τεράστια βήματα χάρη στο Διοικητή της» και αναφερόμενος ενδεικτικά στο ΚΕΚ Γαλατσίου της ΔΥΠΑ είπε «έχω δει την προσπάθεια που γίνεται από τους εκπαιδευτικούς, την αγάπη που έχουν και τα αποτελέσματα της δουλειάς των εκπαιδευομένων». Επίσης για ανακοίνωσε πως « ξεκινούν 6 νέα προγράμματα για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης στα οποία θα υπάρχουν και δράσεις για τα άτομα με αναπηρία». Κλείνοντας αναφέρθηκε στον θεσμό του προσωπικού βοηθού « ο οποίος δημιουργήθηκε για να γίνει ένα άτομο πραγματικά ισότιμο με όλους και όλες εμάς και αυτός είναι ο στόχος μας» .

Η κα Μπαλάν ραδιοφωνική παραγωγός με αναπηρία όρασης, μοιράστηκε την προσωπική επιθυμία της «κάθε μαθητής με πρόβλημα όρασης να μπορεί να συνυπάρξει σε μία σχολική τάξη εφόσον ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας».Επιπλέον, έθεσε και τον προβληματισμό καθώς τόνισε πως « αν πάω σε κάποια εταιρεία με το βιογραφικό μου, ο εργοδότης θα πει, είσαι άτομο με αναπηρία, και δεν θα με κρίνει με βάση τις γνώσεις μου. Θέλω η κοινωνία να μας κρίνει από τις γνώσεις μας και όχι από την αναπηρία μας.»

Η κα Μιχαηλίδου στάθηκε στο ότι το 10% του πληθυσμού έχει κάποια μορφής αναπηρία, «η αναπηρία μπορεί να είναι και αόρατη και το θέμα είναι να γίνει ορατή και για αυτό προσπαθούμε… και για να πετύχουμε χρειάζεται να τους δώσουμε χώρο  και χρόνο για να κάνουν οι ίδιοι τις επιλογές τους, όπως οι ίδιοι επιθυμούν.» Αναφερόμενη στον προσωπικό βοηθό είπε ότι είναι « μια παροχή, που δίνει στο άτομο με αναπηρία την πρωτοβουλία να αποφασίσει, ποιόν χρειάζεται, γιατί τον χρειάζεται ώστε να έχει αυτό το άτομο την ανεξαρτησία του».

Ο κ. Κυμπουρόπουλος στην τελική τοποθέτηση δήλωσε «όλοι κάνουν αγώνα και εγώ κάνω αγώνα να υπερβώ τα εμπόδια που μου βάζει η κοινωνία επειδή έχω αυτή την βλάβη. Ο αγώνας που κάνουμε ως ανάπηροι πολίτες δεν είναι για να ξεπεράσουμε  τον εαυτό μας αλλά για να δείξουμε ότι είμαστε συμμέτοχοι στην Κοινωνία. Η λύση είναι ο προσωπικός βοηθός. Είχα βρει κλειστές πόρτες σε αυτή μου την διεκδίκηση από προηγούμενες κυβερνήσεις και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μου είπε θα το κάνουμε και το έκανε ».

Ο κ. Λολίτσας αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία ως εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής « κάποτε κάναμε τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή 20 Σεπτεμβρίου και πανηγυρίζαμε, τώρα πλέον οι διορισμοί γίνονται  τέλη Αυγούστου και 1η Σεπτεμβρίου βρίσκονται όλοι στην θέση τους  και κάποτε τα ΕΕΕΚ κάνανε αγιασμό μόνο με τον Διευθυντή και τον Υποδιευθυντή, τώρα όμως κάνουν πλήρως στελεχωμένα όπως και οι υπόλοιπες δομές της Ειδικής Αγωγής. Κάναμε το αυτονόητο να είναι πράγματι αυτονόητο με αυτές τις πολιτικές και με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση εδώ:


Ανάγκη γι’ άμεση αλλαγή τύπου φροντίδας και μετάβασης σ’ υπηρεσίες κατ’ οίκον υποστήριξης και στην κοινότητα, στο πνεύμα των παρεμβάσεων της ελληνικής Κυβέρνησης

Ανάγκη γι’ άμεση αλλαγή τύπου φροντίδας και μετάβασης σ’ υπηρεσίες κατ’ οίκον υποστήριξης και στην κοινότητα, στο πνεύμα των παρεμβάσεων της ελληνικής Κυβέρνησης

Γραπτή ερώτηση στην Κομισιόν σχετικά με τη μετάβαση από τη φροντίδα του ιδρύματος στην κατ’ οίκον φροντίδα και τις υπηρεσίες που παρέχονται στην κοινότητα, κατέθεσε ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Πληθώρα κειμένων των Ευρωπαϊκών Οργάνων αναφέρονται στο δικαίωμα κάθε ανθρώπου σε καλής ποιότητας υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας και ιδίως υπηρεσίες κατ’ οίκον υποστήριξης και υπηρεσίες σε επίπεδο κοινότητας. Παρόλαυτα, η πρόοδος, πανευρωπαϊκά, υπολείπεται των προσδοκιών με τη νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη φροντίδα ν’ αναφέρει ότι «λείπουν προσεγγίσεις που είναι ανθρωποκεντρικές κι ευνοϊκές για ανεξάρτητη διαβίωση».

Προς αυτή την κατεύθυνση, ερωτά την Κομισιόν εάν σκοπεύει να συμβάλει στην παρακολούθηση της προόδου αλλά και την επίτευξη αυτών των στόχων καθώς κι εάν προτίθεται να δημιουργήσει taskforce για την αποϊδρυματοποίηση και τον έλεγχο των δομών φροντίδας.

O ευρωβουλευτής της ΝΔ καταλήγει λέγοντας: «Οι πρόσφατες καταγγελίες οφείλουν να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές, στις οποίες κι έχω πλήρη εμπιστοσύνη. Ωστόσο, καθιστούν ακόμη πιο αδήριτη την ανάγκη να δουλέψουμε εντατικά προς την κατεύθυνση της αλλαγής του μοντέλου φροντίδας και της μετάβασης σ’ υπηρεσίες κατ’ οίκον υποστήριξης κι υπηρεσίες σ’ επίπεδο κοινότητας.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Τίτλος ερώτησης: Επίτευξη μετάβασης από τη φροντίδα του ιδρύματος στην κατ’ οίκον φροντίδα και τις υπηρεσίες που βασίζονται στην κοινότητα

Ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων αναφέρεται στο <<δικαίωμα κάθε ανθρώπου σε οικονομικά προσιτές, καλής ποιότητας υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας, και ιδίως υπηρεσίες κατ’ οίκον περίθαλψης και υπηρεσίες σε επίπεδο κοινότητας.>>

Επιπλέον, σύμφωνα με τη νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη φροντίδα «λείπουν προσεγγίσεις που είναι ανθρωποκεντρικές και ευνοϊκές για ανεξάρτητη διαβίωση». Προσθέτει δε, ότι «η προσωποκεντρικότητα συνεπάγεται την προσφορά μιας επιλογής υπηρεσιών σύμφωνα με τις ανάγκες των ανθρώπων και τη βελτίωση της μετάβασης από τη φροντίδα του ιδρύματος στην κατ’ οίκον φροντίδα και τις υπηρεσίες που βασίζονται στην κοινότητα».

Υπό το φως των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς σκοπεύει να συμβάλει α) στην παρακολούθηση της προόδου αλλά και την επίτευξη αυτών των στόχων και β) αν και κατά πόσο προτίθεται να δημιουργήσει task force για την αποϊδρυματοποίηση και τον έλεγχο των δομών φροντίδας;

2. Δεδομένου του γεγονότος ότι τα δεδομένα που έχουμε σχετικά με τις αντιλήψεις των Ευρωπαίων πολιτών για την υγεία και μακροχρόνια περίθαλψη στην ΕΕ δεν είναι επικαιροποιημένα, προτίθεται να ερευνήσει άλλες μεθόδους κοινωνικής έρευνας που δεν περιλαμβάνουν μικρού, μεσαίου ή μεγάλου τύπου ιδρύματος;

Ανοιχτή Εκδήλωση: Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Εργασιακή Απασχόληση των Ατόμων με Αναπηρία

Ανοιχτή Εκδήλωση: Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Εργασιακή Απασχόληση των Ατόμων με Αναπηρία

Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίαη Γραμματεία Ατόμων με Αναπηρία της Νέας Δημοκρατίας και ο Ευρωβουλευτής κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, συνδιοργανώνουν ανοικτή εκδήλωση με τίτλο: «Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Εργασιακή απασχόληση των ατόμων με αναπηρία», το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 στις 18.00 μ.μ (πέρας προσέλευσης 17.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην αίθουσα «Banquet».

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη από το 1992  ως μία προσπάθεια υπενθύμισης των κοινωνικών δικαιωμάτων των ανάπηρων ατόμων καθώς και ως μία προσπάθεια οικοδόμησης ενός πιο δίκαιου, ισότιμου και βιώσιμου κόσμου για όλους.

Σκοπός της εκδήλωσης αυτής είναι η ανάδειξη τόσο των πραγματικών αναγκών των ανάπηρων ατόμων σε επίπεδο καθημερινής διαβίωσης όσο και η συζήτηση της κοινωνικής πολιτικής που ασκείται στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της εργασίας με βάση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ατόμων με Αναπηρία.

Την Εκδήλωση θα τιμήσουν ως Ομιλητές ο Υπουργός Επικρατείας κος Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κος Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Στη συζήτηση του πάνελ συμμετέχουν με σειρά τοποθέτησης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κος Άδωνις Γεωργιάδης, ο γονέας κος Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής κα Ζέττα Μακρή, η εκπαιδευτικός κα Μαρία Κουτσοκώστα, ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κος Κωστής Χατζηδάκης, η ραδιοφωνική παραγωγός κα Άννα  Μπαλάν, η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Δόμνα Μιχαηλίδου,  ο Ευρωβουλευτής κος Στέλιος Κυμπουροπουλος και ο Γραμματέας Ατόμων με Αναπηρία της Ν.Δ  κος Κωνσταντίνος Λολίτσας.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ κος Παύλος Μαρινάκης.

Εισαγωγικά σχόλια θα απευθύνουν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού κος Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας κος Γιώργος Σταμάτης

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Δημοσιογράφος κα Αθηναΐς Νέγκα.

Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή στο κοινό και θα υπάρχει και ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, ενώ θα προβληθεί και μέσω live streaming στα εξής κανάλια:

Official website: kympouropoulos.gr
Official Youtube Channel: https://www.youtube.com/channel/UC3XhviIQSMkWvbuoHghc8-w
Official Facebook Page: https://www.facebook.com/eUkympouropoulos

Ευχαριστούμε τον «Φάρο Τυφλών της Ελλάδος» για την ευγενική χορηγία των εκτυπώσεων της agenda της εκδήλωσης σε γραφή braille.

Φόρμα Εγγραφής: https://bit.ly/3tEaedR

Για περισσότερες πληροφορίες: 
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 211 21 58 122 & 6987001995
E-mail: office@kympouropoulos.gr


Συνάντηση με εκπροσώπους του Σωματείου «Ελίζα»

Συνάντηση με εκπροσώπους του Σωματείου «Ελίζα»

Η Εταιρεία κατά της κακοποίησης του παιδιού «ΕΛΙΖΑ» με σύνθημα «Μηδενική Ανοχή στην Κακοποίηση του Παιδιού» βρίσκεται δίπλα στα κακοποιημένα παιδιά εδώ και 30 χρόνια και κάνει τα αδύνατα να μοιάζουν δυνατά για να προσφέρει την ευκαιρία μιας νέας, φωτεινής ζωής στα παιδιά που την έχουν στερηθεί.

Για την επίτευξη του στόχου τους βαδίζουν σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις, ενημερώνοντας, εκπαιδεύοντας, χτίζοντας δομές αναγνώρισης της κακοποίησης. Το όνειρό τους είναι μια ημέρα να μην χρειάζεται να υπάρχουν.

Μέχρι τότε, η πραγματικότητα και οι ιστορίες με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι, μαρτυρούν πως η παρουσία τους είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Επίσκεψη στα γραφεία του Alzheimer Athens

Επίσκεψη στα γραφεία του Alzheimer Athens

Το έργο του Alzheimer Athens μετράει ήδη 20 χρόνια δράσης. Και αυτή η δράση μεταφράζεται σε μια σπουδαία κοινωνική συνεισφορά προς τα άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους. Η Εταιρεία μέσα από τις πολυεπίπεδες δράσεις της συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των ατόμων με άνοια, ενώ παράλληλα συνεισφέρει στη διαχείριση των συναισθηματικών και πρακτικών προκλήσεων που συχνά αντιμετωπίζουν οι φροντιστές των ανοϊκών ασθενών.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη πολλαπλασιάζει τις δομές για την Ψυχική Υγεία, εντάσσοντας σε αυτές και ειδικές δομές πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης για την άνοια, γεγονός που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερους ορίζοντες δράσης για την Alzheimer Athens.Ευχαριστώ πολύ την κ. Παρασκευή Σακκά, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου για την σημερινή ξενάγηση στους χώρους τους και την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά το σπουδαίο έργο τους!

Επίσκεψη στα γραφεία της Humanity Greece

Επίσκεψη στα γραφεία της Humanity Greece

Η σημερινή επίσκεψη στα γραφεία της Humanity Greece, στο 1ο Εθελοντικό Συντονιστικό Κέντρο στην Ελλάδα, είναι μία συνάντηση που ήθελα εδώ και καιρό να πραγματοποιήσω. Με σύνθημά τους «Γίνε εσύ, ο κόσμος που αλλάζει» και με την αδιάκοπη ενίσχυση των εθελοντών τους, είναι δίπλα σε οποιαδήποτε ευάλωτη ή υψηλού κινδύνου κοινωνική ομάδα βρίσκεται σε άμεση ή έμμεση ανάγκη.

Παρά το μικρό χρόνο ζωής της οργάνωσης, μετράνε ήδη δεκάδες παρεμβάσεις στο ενεργητικό τους, σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές κρίσεις, οργανώνοντας και συντονίζοντας σπουδαίες πρωτοβουλίες. Συλλογή και διανομή τροφίμων, στήριξη εθελοντικών κέντρων, street works είναι η καθημερινότητα της ομάδας τους η οποία πλέον αποτελεί έναν από τους βασικούς φορείς στήριξης κοινοτήτων, ιδρυμάτων, φιλοζωικών φορέων και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που χρειάζονται βοήθεια.Τέτοιες υπέροχες πρωτοβουλίες δεν μπορούν παρά να έχουν την αμέριστη στήριξη μου!

Φιλανθρωπικό τουρνουά Μπάσκετ & Padel από την ΟΝΝΕΔ Ανατολικής Αττικής

Φιλανθρωπικό τουρνουά Μπάσκετ & Padel από την ΟΝΝΕΔ Ανατολικής Αττικής

Παρευρέθηκα εχθές στο φιλανθρωπικό τουρνουά Μπάσκετ & Padel που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ Ανατολικής Αττικής στο Champion Padel Club, στο Λαύριο με σκοπό την υποστήριξη του έργου της ΜΑΦ Γαλιλαια / Galilee PCU.Ο Πρόεδρος της Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Ανατολικής Αττικής,
κ. Μιχάλης Σαλίβερος, ανέλαβε την διοργάνωση μιας υπέροχης πρωτοβουλίας που αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους της περιοχής.

Δράση, παιχνίδι και μοίρασμα μπήκαν στο ίδιο «γήπεδο» ενισχύοντας το μήνυμα που πρεσβεύει η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: #Δίπλα_Σε_Κάθε_Πολίτη.

Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα!

Επίσκεψη στο Nevronas FESTival

Επίσκεψη στο Nevronas FESTival

Είναι υπέροχο να μπορούμε να μιλάμε για το πρώτο Φεστιβάλ Συμπεριληπτικών Παραστατικών Τεχνών και Καλλιτεχνικής Διάδρασης! Ναι, το Νevronas FESTival που λαμβάνει χώρα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων είναι μια πραγματική γιορτή Συμπερίληψης. Θέατρο, μουσική, χορός, εκθέσεις, κινηματογράφος, εργαστήρια και ομιλίες μας γνωστοποιούν τους τρόπους με τους οποίους οι ανάπηροι άνθρωποι μπορούν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στις τέχνες. τόσο ως κοινό όσο και ως δημιουργοί.

Στην επίσκεψή μου στο Φεστιβάλ συνομίλησα με τους διοργανωτές και με ανάπηρους καλλιτέχνες, διαπιστώνοντας με μεγάλη ευχαρίστηση πως τα βήματα που κάνουμε προς μια συμπεριληπτική κοινωνία είναι σπουδαία. Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή, 30 Οκτωβρίου.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://festival.nevronas.gr και περάστε μια βόλτα!