Θέμα: Στήριξη του αμπελο-οινικού τομέα

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Stelios Kympouropoulos (PPE), Manolis Kefalogiannis (PPE), Anna-Michelle Asimakopoulou (PPE)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπεύθυνη για το 65% της παραγωγής κρασιού, το 60% της κατανάλωσης κρασιού και το 70% των εξαγωγών κρασιού, γεγονός που την καθιστά κορυφαία στον κόσμο όσον αφορά την παραγωγή, την κατανάλωση και τις εξαγωγές κρασιού.

Η πανδημία COVID-19 επέφερε ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα στον τομέα με το κλείσιμο του τομέα Horeca, που είναι η κύρια πηγή μάρκετινγκ για τον τομέα, ιδίως για κρασιά με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV), αναμένεται μείωση των εσόδων άνω του 50% και μείωση του όγκου των πωλήσεων άνω του 35%.

Δυστυχώς οι επαγγελματίες του κλάδου εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανακούφισή τους, με την έλλειψη ευελιξίας, πόρων και φιλοδοξιών για το μέλλον να αποτελούν τα κύρια σημεία απόκλισης.

1. Σκοπεύει η Επιτροπή να υιοθετήσει επιπρόσθετα μέτρα για την υποστήριξη της αναζωογόνησης του αμπελοοινικού τομέα, όπως έχει ήδη δεσμευτεί, και —αν ναι— πότε;

2. Ποιά χρηματοδοτικά εργαλεία θα υιοθετήσει για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τα μικρά οινοποιεία;

3. Ποιά μέτρα θα λάβει για να μετριάσει τον αρνητικό αντίκτυπο στα τοπικά προϊόντα, και ιδίως στα κρασιά ΠΟΠ και ΠΓΕ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *